Sahin: Korona situacija više nije dramatična

Nikada nismo očekivali da ćemo se riješiti korona virusa, ali smatramo da on više nije velika drama, kaže suosnivač kompanije BioNTech.

Ugur Sahin: Korona će se pojavljivati u valovima (Reuters)

Korona situacija više nije dramatična, ocjenjuje Ugur Sahin, suosnivač kompanije BioNTech, koja proizvodi vakcinu BioNTech/Pfizer.

Za njemački Bild je kazao da se pomjera isporuka vakcine prilagođene na novi omikron soj na april ili maj, umjesto ranije planirani kraj marta, prenosi Tanjug.

Razlog za pomjeranje isporuke je što Evropska agencija za lijekove (EMA) duže nego što je planirano čeka na potrebne podatke za odobrenje vakcine.

Sahin kaže da se mora analizirati da li se još isplati vakcina protiv omikron soja, a ukoliko to bude potrebno BioNTech može proizvesti vakcine za nove sojeve.

‘Nije drama, stekli smo rutinu’

Ne očekuje da će narednih godina doći kraj koroni, smatrajući da će se ona pojavljivati u valovima.

“Nikada nismo očekivali da ćemo se riješiti korona virusa. Ali, smatramo da on više nije velika drama. Važno je da smo stekli određenu rutinu”, rekao je Sahin.

BioNTech planira proizvoditi vakcine i u Africi.

Još u ovoj godini bit će prebačeni prilagođeni kontejneri za proizvodnju, koja će početi od 2023. godine.

“Kada je pandemija krenula, utvrdili smo da svijet nije bio pripremljen na tako nešto”, rekao je on.

Istakao je da je velika prepreka što nema dovoljno kapaciteta za proizvodnju vakcine, zbog čega su posebno bile pogođene zemlje koje nisu sebi mogle priuštiti proizvodnju.

Proizvodnja vakcina u kontejnerima

Nakon što su razvili vakcinu, osnivači kompanije su se pitali kako da uspostave proizvodnju i u siromašnijim zemljama.

Ideja je bila da se vakcina proizvodi u kontejnerima.

Posebnost rješenja proizvodnje vakcine u kontejnerima je što mogu brzo i lako biti postavljeni i uklonjeni te brodom ili avionom transportirani.

Ti kontejneri neće služiti samo za proizvodnju vakcine protiv korone, ističe Sahin, naglašavajući da je velika prednost mRNK vakcine što  se može koristiti za vakcine protiv drugih virusa.

Cilj je, naglašava, da se počne s vakcinom protiv korone, ali se već radi na drugim vakcinama protiv tuberkuloze HIV, malarije, koje se, ako se uspješno razviju, mogu proizvoditi u tim kontejnerima.

Izvor: Agencije