NATO: Rusija obmanjuje svijet tvrdnjama o povlačenju trupa

Vidjeli smo povećanje trupa u posljednjih 48 sati do 7.000 vojnika, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Alijansa još nije uočila signale vojnog povlačenja koje je najavila Moskva (TASS via Getty Images)

NATO je u četvrtak optužio Rusiju da obmanjuje svijet tvrdnjama o vraćanju pojedinih trupa u baze i tvrdi da je Moskva, umjesto toga, povećala svoje trupe za još 7.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pozdravio ponude Kremlja da se nastavi s traženjem diplomatskih rješenja, ali je upozorio, zajedno s drugim zvaničnicima, da Alijansa još nije uočila signale vojnog povlačenja koje je najavila Moskva, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Vidjeli smo suprotno od nekih izjava. Vidjeli smo povećanje trupa u posljednjih 48 sati do 7.000 vojnika”, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Wallace uoči sastanka Alijanse u Briselu.

Moskva negira invaziju na Ukrajinu

“Smrtno smo ozbiljni i suočit ćemo se s prijetnjom koja trenutno postoji. Posljedice ovog masovnog gomilanja od skoro 60 posto ruskih kopnenih borbenih snaga na granici jedne suverene zemlje donijet će vam suprotan efekat”, poručio je Wallace.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik američke administracije je nešto ranije izjavio da su pojedine ruske snage tek stigle u područje blizu ukrajinske granice te da su lažne tvrdnje Moskve o povlačenju snaga nakon održanih vojnih vježbi.

Zvanična Moskva, međutim, negira da planira bilo kakvu invaziju na Ukrajinu, ali poručuje da joj se mora dozvoliti da zaštiti svoje sigurnosne interese.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada