Le Drian o iranskom nuklearnom sporazumu: Došli smo do ključne tačke

Zapadni diplomati tvrde da su sada u završnoj fazi razgovora i kako vjeruju da je sporazum nadohvat ruke.

Došli smo do ključne tačke, kaže francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian (EPA)

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je u srijedu da je odluka o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama nadohvat ruke, ali da je sada na Teheranu da donese politički izbor.

Indirektni razgovori između Irana i Sjedinjenih Američkih Država o spašavanju narušenog sporazuma nastavljeni su prošle sedmice nakon desetodnevne pauze, i zvaničnici strana u sporazumu – Britanije, Kine, Francuske, Njemačke i Rusije – posreduju između Teherana i Washingtona u pokušaju da premoste jaz između njih.

Diplomati su ranije nagovijestili kako se nadaju prodoru u razgovorima održanim do sada, ali ključna sporna pitanja ostaju neriješena. Iran odbacuje svaki rok koji su uvele zapadne sile.

“Došli smo do ključne tačke, ona nije pitanje sedmica, ona je pitanje dana”, izjavio je Le Drian u obraćanju parlamentu, dodajući da su se zapadne sile, Rusija i Kina usuglasile oko nacrta sporazuma.

“Političke odluke su potrebne od Iranaca. Ili će oni izazvati ozbiljnu krizu u narednim danima ili će prihvatiti sporazum koji poštuje interese svih strana”, kazao je Le Drian, piše Reuters, prenosi Fena.

Nuklearno oružje

Sporazum se počeo urušavati  2018. godine kada je tadašnji američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao Sjedinjene Američke Države iz sporazuma i uveo je dalekosežne sankcije Iranu, koji je potom počeo kršiti limite sporazuma o obogaćivanju urana.

Diplomati i analitičari tvrde da što duže Iran ostane van limita sporazuma, više će ekspertize na nuklearnom polju steći, skraćujući vrijeme koje bi mu moglo biti potrebno za stvaranje atomske bombe ukoliko izabere da postupi tako, kršeći time prvobitni cilj sporazuma. Teheran negira da je ikada pokušao da stvori nuklearno oružje.

Zapadni diplomati tvrde da su sada u završnoj fazi razgovora i kako vjeruju da je sporazum nadohvat ruke.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada