Francuska i partneri povlače vojne snage iz Malija

Kanada, Francuska i druge evropske zemlje koje se bore protiv oružanih grupa u Maliju odlučile su početi s povlačenjem svojih vojnih snaga u toj zemlji.

Francuska i njeni partneri namjeravaju ostati u regiji, posebno na području Nigera i Gvinejskog zaljeva (EPA)

Kanada, Francuska i druge evropske zemlje koje se bore protiv oružanih grupa u Maliju odlučile su početi s povlačenjem svojih vojnih snaga u toj zemlji, navele su u četvrtak u zajedničkom saopćenju.

“Zbog ometanja malijskih privremenih vlasti, koje se dogodilo u više navrata, Kanada i evropske države koje sudjeluju u operaciji ‘Barkhane’ i djeluju u okviru Operativne grupe Takuba smatraju da više ne postoje politički, operativni i pravni uvjeti potrebni za efikasan nastavak njihovog trenutnog vojnog angažmana u borbi protiv terorizma u Maliju”, navedeno je u saopćenju, prenosi Hina.

Zbog toga su Kanada, Francuska i njihovi partneri u ovoj misiji “odlučili početi koordinirano povlačenje svojih vojnih snaga sa teritorija Malija”.

Planiraju ostanak u regiji

Francuska i njeni partneri namjeravaju ostati u toj regiji, posebno na području Nigera i Gvinejskog zaljeva, do juna 2022. godine, najavljeno je u saopćenju.

Odnosi između Francuske i Malija pogoršali su se od kada je tamošnja vojna hunta poništila dogovor o organiziranju izbora u Maliju u februaru i predložila svoj ostanaka na vlasti do 2025. godine.

Također je dovela ruske plaćenike, što je za neke evropske zemlje bilo neprihvatljivo, odnosno, kako su poručile, nije bilo u skladu s njihovom misijom.

Izvor: Agencije