Europarlamentarci traže ujednačene epidemiološke mjere za putovanja u EU-u

Europarlamentarci su zatražili od Evropske komisije da se ujednače i primjenjuju zajednička EU pravila za putovanja tokom pandemije i istaknuli važnost jedinstvenih uvjeta putovanja tokom pandemije.

U raspravi s povjerenikom Komisije Didierom Reyndersom o mjerama za putovanja koje EU poduzima u uvjetima pandemije, većina zastupnika založila se za ujednačavanje mjera za putovanja te kao problem navela različite restrikcije u državama članicama (EPA)

Europarlamentarci su na plenarnoj sjednici u srijedu zatražili od Evropske komisije da se ujednače i primjenjuju zajednička EU pravila za putovanja tokom pandemije i istaknuli važnost jedinstvenih uvjeta putovanja za turistički sektor.

U raspravi s povjerenikom Komisije Didierom Reyndersom o mjerama za putovanja koje EU poduzima u uvjetima pandemije, većina zastupnika založila se za ujednačavanje mjera za putovanja te kao problem navela različite restrikcije u državama članicama, prenosi Hina.

“Dobra koordinacija mjera za putovanja od velike je važnosti za turistički sektor”, rekla je Claudia Monteiro de Aguiar iz Evropske pučke stranke, a zabrinutost za turizam iskazala je i Isabel Garcia Munoz iz redova socijaldemokrata rekavši kako “radna skupina za turizam traži jedinstvene uvjete putovanja u EU-u”.

Sophie in't Veld iz grupacije Renew Europe postavila je pitanje “provjerava li Komisija jesu li nacionalna pravila država članica u skladu s uredbom koja je donesena”, dok je Anna Deparnay-Grunenberg iz Zelenih upitala “zašto Komisija ne predlaže procjenu učinka za sve mjere i alate koji se provode”.

Komisija je početkom februara predložila produženje korištenja COVID potvrda do 30.6.2023. kako bi se putnicima osiguralo putovanje unutar EU-a ako države članice zadrže određene javnozdravstvene mjere.

COVID potvrde

Otkako su se uvele COVID potvrde, na početku prošle ljetne sezone, države članice izdale su više od 1,3 milijardi potvrda.

Sistem evropskih COVID certifikata jedini je takav operativni sistem na međunarodnom nivou, a “već je 35 trećih zemalja priključeno u sistem, dok ih 22 još čeka”, istaknuo je Reynders, povjerenik Komisije za pravosuđe.

“Bilo bi šteta prerano ukinuti ovaj sistem koji tako dobro funkcionira”, rekao je Reynders, ali je upozorio da “produženje sistema COVID potvrda ne treba brkati s ukidanjem restrikcija za putovanja”.

“Komisija u potpunosti podržava odluke država članica da uklone takve restrikcije gdje god je to moguće”, naglasio je povjerenik i dodao da je “odluka o korištenju COVID potvrda na državama članicama”.

Produženje sistema COVID potvrda ne podržavaju Evropski konzervativci i reformisti, zastupnici iz kluba Identitet i demokratija te hrvatski nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić.

“Osim što su COVID potvrde dovele do brojnih smrti širom svijeta jer su cijepljene osobe, a ne testirane, širile virus u bolnicama, među ugroženima, dovele su i vojsku na ulice država članica”, ustvrdio je Kolakušić u raspravi.

Jorge Buxade Villalba iz redova konzervativaca ustvrdio je da se “privremeno uvođenje ovih potvrda pretvorilo u noćnu moru”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada