EP: Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora mora biti prioritet

Jutta Paulus iz Kluba zastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza pozvala je EU da uloži u one izvore energije na koje ne mogu utjecati geopolitički procesi.

Vjetroelektrana Sheringham Shoal, koje se nalaze između 17 do 23 kilometra od obale Norfolka u Britaniji (EPA)

Obnovljivi izvori energije na moru moraju biti glavni dugoročni izvori energije u EU kako bi se postigli klimatska neutralnost, konkurentne cijene energije i razvoj europske industrije, zaključili su europarlamnetarci na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Povjerenica Evropske komisije za energetiku Kadri Simson je u raspravi sa zastupnicima o strategiji EU-a za energiju iz obnovljih izvora na moru, održanoj u ponedjeljak istaknula da su offshore izvori energije “snažan doprinos za ispunjavanje klimatskih i energetskih ciljeva, pomaganje u rješavanju krize cijena energije i podržavanje oporavka stvaranjem novih lokalnih radnih mjesta”, prenijela je Hina.

Morten Petersen, izvjestitelj iz Odbora za industriju, istraživanje i energetiku, izrazio je zadovoljstvo liderskom pozicijom koju EU zauzima na tržištu održive energije.

“U ovim godinama vidimo kako se energije iz stolova i naučnofantastičnih planova oživljavaju u konkretnu akciju,” rekao je Petersen, “u Danskoj se volimo hvaliti prvim energetskim otocima na svijetu, a sada su nam Belgijanci za stopama. Utrka je pozitivna zato što se moramo žuriti ako želimo uspjeti.”

Istaknuo je da su tri centralne tačke izvještaja: infrastruktura i mreže; dozvole i pomorski prostorni planovi; i model tržišta.

Infrastruktura i mreže

Za razvoj infrastrukture potrebna su ogromna ulaganja u priobalne, ali i kopnene mreže.

Socijaldemokrat Niels Fuglsang je istaknuo kako je nužno proširiti infrastrukturu “kako bismo zelenu energiju mogli distribuirati svim evropskim zemljama”.

“Tempo se mora ubrzati” dodao je i upozorio da cilj od 60 GW kapaciteta instaliranih na moru do 2030. godine nije dovoljan.

Dozvole i pomorski prostorni planovi

Od 60 GW predviđenih kapaciteta, EU za sada ima dvanaest. Da bi se ispunili ciljevi, razvoj i proizvodnja čiste energije iz obnovljivih izvora moraju imati prioritet.

“S obzirom na već dugotrajan proces uvođenja projekata u području energije iz obnovljivih izvora na moru, ako ne uspijemo skratiti nepotrebno dugotrajan postupak izdavanja dozvola, nećemo postići naše ciljeve”, obrazloženo je u izvještaju.

Christophe Grudler (Renew Europe) istaknuo je kako je potrebno pojednostaviti procese da bi bilo moguće postići zadane ciljeve.

“Čekanje petnaest godina na izgradnju vjetroturbine je neodrživo, klimatska kriza ne čeka”, rekao je Grudler, te dodao da offshore obnovljivi izvori energije znače i velik broj kvalitetnih poslova koji se ne mogu preseliti duž europske obale.

“Razvoj ovih obnovljivih izvora energije na moru u potpunosti će doprinijeti našoj strateškoj evropskoj energetskoj autonomiji,” dodao je, “jer će sva energija koju proizvodimo na našim obalama biti onoliko energije koju nećemo morati uvoziti odnekud.”

Predrag Fred Matić, hrvatski eurozastupnik i izvjestitelj Socijalista i demokrata za Strategiju EU-a o iskorištavanju energije iz obnovljivih izvora na moru, osvrnuo se na značaj ove politike za Hrvatsku.

„Projekti izgradnje vjetroelektrana su veoma skupi no, ukoliko se krene na vrijeme razmišljati o privlačenju kapitalnih ulaganja, Hrvatska ima potencijal ne samo postati energetski neovisna nego čak i izvoziti električnu energiju”

Objasnio je da je glavna prepreka to što Hrvatska i dalje nema nacionalni pravni okvir za razvoj offshore vjetroelektrana, što smatra glavnim razlogom zašto do sada nema instaliranih kapaciteta.

Dodao je da je odabir lokacije za offshore energetske projekte osjetljiv postupak, ali i da se možemo ugledati na primjere Danske i Belgije.

“Nama je prvenstveno potreban nacionalni prostorni plan morskog područja sukladan našim potrebama i kapacitetima, a potom javno savjetovanje s ostalim dionicima; industrijom, predstavnicima lokalne i područne samouprave, nevladinim organizacijama i znanstvenicima”, zaključio je.

Model tržišta

Evropska unija mora osigurati stabilan tržišno utemeljen okvir koji ulagačima pruža regulatornu sigurnost i jasnoću, te su različite prakse po državama prepreka za razvoj obnovljivih izvora energije, stoji u izvještaju.

Grzegorz Tobiszowski (Evropski konzervativci i reformisti) izrazio je da smatra da je ključno da detaljne odluke o razvoju offshore obnovljivih izvora energije ostanu u nadležnosti država članica.

“Države bi trebale imati ovlast odlučivanja o pitanjima koja se odnose na, na primjer, pomorsko prostorno planiranje, izdavanje građevinskih dozvola ili davanje koncesija za proizvodnju električne energije iz vjetroelektrana.”

U ime EPP-a Pernille Weiss izrazila je zadovoljstvo postizanjem sporazuma koji osigurava pristup morskoj energiji i podržava proizvodnju zelenog vodika kako bi se morska energija mogla uistinu koristititi u raznim energetski intenzivnim sektorima diljem EU-a

Jutta Paulus iz Kluba zastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza, istaknula je geopolitički značaj razvoja održivih izvora energije. Pozvala je EU da uloži u one izvore energije na koje ne mogu utjecati geopolitički prevrati.

“Da su prijedlozi koje iznosimo u ovom izvještaju bili riješeni ranije, ne bismo se žalili na visoke cijene energenata niti se bojali da ćemo ovih dana ostati na hladnoći i mraku,” zaključila je Paulus.

Izvještaj “o evropskoj strategiji za energiju iz obnovljivih izvora na moru” zatsupnici su usvojili s 518 glasova za i 88 protiv.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada