Čelnici EU-a danas o ukrajinskoj krizi

Prije samita EU-Afrika, održat će se jednosatni neformalni sastanak o situaciji između Rusije i Ukrajine, objavio glasnogovornik predsjednika Evropskog vijeća.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel (EPA)

Čelnici država članica EU-a razgovarat će u četvrtak u Briselu o gomilanju ruske vojske na ukrajinskim granicama, objavio je u srijedu dužnosnik Unije.

“Prije samita EU-Afrika, održat će se jednosatni neformalni sastanak članova Evropskog vijeća o situaciji povezanoj s razvojem događaja između Rusije i Ukrajine”, objavio je Barend Leyts, glasnogovornik predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.

Nakon sastanka neće biti formalnih zaključaka, izvijestila je Hina.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je ranije u srijedu da Rusija nastavlja jačati vojnu prisutnost na granicama s Ukrajinom i da se za sada ne vidi nikakav znak deeskalacije, suprotno tvrdnjama Moskve.

I prije nego što je odlučeno da se održi neformalni sastanak o sigurnosnoj situaciji u Evropi, postojala je bojazan da će samit EU-Afrika biti zasjenjen stanjem na istoku Evrope.

Ambiciozan plan između Afrike i Evrope

Na samitu u Briselu u četvrtak i petak okupit će se čelnici država članica Evropske i Afričke unije. Cilj je sastanka pokrenuti ambiciozan paket ulaganja između Afrike i Evrope, uzimajući pritom u obzir globalne izazove kao što su klimatske promjene i trenutna zdravstvena kriza. Trebali bi razgovarati i o alatima i rješenjima za promicanje stabilnosti i sigurnosti putem obnovljene strukture za mir i sigurnost.

Prošle su sedmice predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i nekoliko povjerenika posjetili Senegal. Von der Leyen je najavila da Evropa namjerava mobilizirati tokom sljedećih nekoliko godina 150 milijardi eura privatnih i javnih investicija.

Program Afrika-Evropa prvi je regionalni plan u okviru nove evropske strategije povezivosti pod nazivom “Global Gateway”, kojim EU želi parirati kineskoj inicijativi “Jedan pojas, jedan put”.

Ta strategija predviđa ulaganja do 300 milijardi eura javnih i privatnih sredstava u infrastrukturne projekte diljem svijeta do 2027, a polovica bi bila namijenjena za Afriku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada