Američko ministarstvo transporta istražuje Tesline probleme s kočenjem

Podnositelji žalbi izvještavaju o naglom usporavanju, katkad bez upozorenja, nasumce i često više puta tokom jednog ciklusa vožnje.

Preliminarna istraga obuhvatit će Model 3 i Model Y iz 2021. i 2022. u SAD-u (EPA)

Američka Nacionalna uprava za sigurnost prometa na autocestama (NHTSA) saopćila je da pokreće službenu istragu o 416.000 Teslinih vozila zbog izvještaja o neočekivanom aktiviranju kočnica u sistemu pomoći u vožnji.

Preliminarna istraga obuhvatit će Model 3 i Model Y iz 2021. i 2022. u SAD-u, objavila je uprava u sastavu ministarstva transporta, dodavši da je u proteklih devet mjeseci primila 354 pritužbe na problem neočekivanog kočenja.

Vozila imaju sistem pomoći vozaču koji Tesla naziva autopilotom, a omogućuje automatsko kočenje i upravljanje unutar saobraćajne trake.

“Podnositelji žalbi izvještavaju o naglom usporavanju, katkad bez upozorenja, nasumce i često više puta tokom jednog ciklusa vožnje”, navodi NHTSA.

Vlasnici automobila požalili su se i kompaniji, koja je pritužbe odbacila riječima da je takvo kočenje normalno.

‘Kočenje je bilo žestoko’

Vlasnik Teslinog Modela Y iz 2021. izjavio je u oktobru NHTSA-i da je tokom vožnje autocestom brzinom od 80 milja na sat [oko 128 kilometara na sat] “automobil počeo snažno kočiti, usporivši za manje od sekunde s 80 na 69 milja na sat [111 kilometara na sat]”.

„Kočenje je bilo tako žestoko da mi je glava poletjela naprijed i skoro sam izgubio kontrolu nad automobilom”, izjavio je.

NHTSA je u avgustu otvorila službenu istragu o sistemu autopilota ugrađenom u 765.000 Teslinih vozila na američkom tržištu, nakon niza sudara Teslinih automobila i vozila hitne pomoći.

Početkom mjeseca NHTSA je potvrdila da razmatra pritužbe potrošača da Teslina vozila nepotrebno aktiviraju kočnice. Preliminarna procjena prva je etapa u postupku, nakon koje NHTSA može izdati službeni zahtjev za opozivom vozila.

Izvor: Agencije