Američka ministrica: Sankcije Rusiji utjecale bi i na druge zemlje

Ako Rusija bude kažnjena koordiniranim sankcijama u slučaju napada na Ukrajinu, to će izazvati teškoće i u drugim zemljama, izjavila je Janet Yellen.

Ministarstvo finansija SAD-a priprema Moskvi, u saradnji s evropskim saveznicima, paket finansijskih sankcija (EPA)

Ako Rusija bude kažnjena koordiniranim sankcijama u slučaju napada na Ukrajinu, to će izazvati teškoće i u drugim zemljama, izjavila je američka ministrica finansija Janet Yellen, naglasivši da SAD pokušava zaštititi Evropu od “prekomjernog” utjecaja.

Ako kazne budu izrečene, “naravno, želimo da najviše pogode Rusiju. No, priznajemo da će sankcije imati globalne posljedice”, kazala je ona za AFP, prenosi Hina.

Ministrica je time ponovila upozorenje predsjednika SAD-a Joea Bidena, koji je u utorak naglasio da eskalacija sukoba neće biti “bezbolna” ni za Amerikance.

Zbog ruskih jedinica nagomilanih na granici s Ukrajinom, Biden nastavlja raditi sa saveznicima na diplomatskom rješenju krize, ali je više puta upozorio Moskvu na “strašne” posljedice s kojima će se sučeliti ako napadne susjednu zemlju.

‘Teške posljedice po rusku ekonomiju’

Biden i njemački kancelar Olaf Scholz pozvali su u srijedu Moskvu da poduzme stvarne korake kako bi se napetosti smirile, podsjeća AFP.

Biden je “jasno dao do znanja da namjerava Rusiji prouzročiti značajne troškove ako napadne Ukrajinu”, kazala je Yellen.

Ministarstvo finansija priprema, u saradnji s evropskim saveznicima, paket finansijskih sankcija koje bi mogle biti usmjerene na ruske “pojedince ili kompanije” i “sigurno bi uključivale ​​kontrolu izvoza”, rekla je Yellen.

Paket uključuje “opsežne” sankcije, “koje će imati teške posljedice po rusku ekonomiju”, naglasila je.

Priznala je ipak da neke brine “potencijalan utjecaj na energetska tržišta, s obzirom na važnu ulogu Rusije u opskrbi svjetskih tržišta naftom i Evrope prirodnim plinom”.

Cijena nafte dostigla 96 dolara po barelu

Washington “sarađuje s evropskim saveznicima kako bi ih pokušao, što je bolje moguće, zaštititi od prekomjernog utjecaja” i pobrinuo se da dobiju “raspoloživu opskrbu iz drugih dijelova svijeta”, kako bi “nafta i prirodni plin i dalje stizali u Evropu”.

Dužnosnici Evropske unije izjavili su u srijedu da su osigurali alternativne izvore prirodnog plina i da se mogu nositi sa smanjenom opskrbom iz Rusije.

Zbog mogućnosti oružanog sukoba i prijetnji obustavom opskrbe ruskim energentima, cijene nafte naglo su porasle posljednjih sedmica, dosegnuvši u srijedu 96 dolara po barelu, najviše od 2014. godine.

Cijene prirodnog plina snažnije su oscilirale, ali su u prošloj sedmici također porasle, nakon pada početkom mjeseca.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada