Ruski ambasador u EU: Neće biti napada na Ukrajinu u srijedu

‘Što se Rusije tiče, uvjeravam vas da neće biti napada ove srijede. Niti će biti daljnjih eskalacija u dolazećoj sedmici, niti sedmici iza te, niti sljedeći mjesec’, rekao ruski ambasador u EU Vladimir Čižov.

Ambasador je ponovno pozvao Zapad da ozbiljno razmotri zabrinutost Rusije za sigurnost (Rusko ministarstvo odbrane/EPA)

Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov odbacio je američka upozorenja na mogući ruski napad na Ukrajinu u srijedu.

“Što se Rusije tiče, uvjeravam vas da neće biti napada ove srijede. Niti će biti daljnjih eskalacija u dolazećoj sedmici, niti sedmici iza te, niti sljedeći mjesec”, rekao je Čižov u komentaru objavljenom u srijedu u njemačkom dnevniku Die Welt, Hina prenosi dpa.

“Ratovi u Evropi rijetko počinju u srijedu”, dodao je.

Američka vlada rekla je da smatra mogućim ruski upad u Ukrajinu prije završetka Zimskih olimpijskih igara u Kini u nedjelju.

SAD i NATO saveznici optužuju Rusiju da priprema novi napad na Ukrajinu, nakon aneksije Krima 2014, a te optužbe Rusija poriče.

Čižov: Gdje su dokazi?

Čižov je osudio američke tvrdnje o mogućem napadu na Ukrajinu. “Kada optužujete – posebno vrlo ozbiljne optužbe protiv Rusije – također ste odgovorni da pružite dokaze. U suprotnom je to kleveta”. Upitao je: “Pa gdje su dokazi?”

Ambasador je ponovno pozvao Zapad da ozbiljno razmotri zabrinutost Rusije za sigurnost.

“Kad naši partneri konačno poslušaju naše legitimne zabrinutosti, proces smirivanja neće se dugo čekati. To će biti u interesu svih Evropljana od Lisabona do Vladivostoka, ali i drugih država u svijetu”, rekao je.

Kremlj zahtijeva da NATO ograniči sve aktivnosti u istočnoj Evropi i obeća da neće primiti bivše sovjetske republike – kao što je Ukrajina – kao nove članice. Moskva također zahtijeva zabranu raspoređivanja oružanih sistema, uključujući američki protivraketni sistem, blizu ruskih granica.

Izvor: Agencije