Rusija računa na rezerve u odbrani od mogućih sankcija

Rusija ne planira revidirati planove zaduživanja u ovoj godini i da razmišlja o testiranju inostrane potražnje za ruskim euroobveznicama kada se napetosti stišaju.

Ruski ministar financija rekao je danas da bi sankcije bankama bile "neugodne", ali da će se država pobrinuti da svi depoziti kod banaka, sve transakcije, uključujući i one u stranim valutama, budu osigurani (AP)

Moguće zapadne sankcije ruskim bankama potaknule bi snažne oscilacije na tržištu, ali Rusija će izdržati ograničenja zahvaljujući izdašnim rezervama, izjavio je ministar financija Anton Siluanov, prenosi Hina.

Američki i evropski dužnosnici dovršavaju opsežan paket sankcija Rusiji u slučaju da napadne Ukrajinu. Moskva je u više navrata opovrgnula tvrdnje da planira takav napad, podsjeća Reuters.

Sankcije bi mogle biti usmjerene na velike ruske banke, ali ne obuhvaćaju isključenje Rusije iz financijskog sustava SWIFT, kazali su američki i evropski dužnosnici.

Ruski ministar financija rekao je danas da bi sankcije bankama bile “neugodne”, ali da će se država pobrinuti da svi depoziti kod banaka, sve transakcije, uključujući i one u stranim valutama, budu osigurani.

Rusija ne planira revidirati planove zaduživanja

“Kažu da imamo financijsku zaštitu u obliku zlatnih i deviznih rezervi, proračunskog viška … niskog duga”, kazao je Siluanov novinarima.

Dodao je da i će Rusija prijeći na druge financijske sustave u slučaju da bude isključena iz SWIFT-a.

Moguća ograničenja kupnje ruskog duga bila bi “neugodna, ali ne i fatalna” za Rusiju, koja je početkom februara imala 635 milijardi dolara u rezervama zlata i deviza, rekao je Siluanov.

Poručio je i da Rusija ne planira revidirati planove zaduživanja u ovoj godini i da razmišlja o testiranju inostrane potražnje za ruskim euroobveznicama kada se napetosti stišaju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada