Poljska: Američka pojačanja stižu blizu ukrajinske granice

Američki vojnici braniti će, bude li trebalo, bilo koji dio NATO-a, rekao je američki general major.

Raspoređivanje je mjera opreza, tvrde američki vojni zvaničnici (EPA)

Deseci američkih padobranaca stigli su u srijedu na aerodrom Rzeszow, u Poljskoj, u okviru raspoređivanja nekoliko hiljada vojnika koji trebaju ojačati NATO-ovo istočno krilo zbog napetosti s Rusijom.

Novinari francuske novinske agencije France Pressea vidjeli su vojnike kako izlaze iz vojnog transportnog aviona Boeing C-17 i ulaze u autobuse na aerodromu, stotinjak kilometara od ukrajinske granice.

Druga grupa s desetak vojnika ušla je u dva helikoptera Black Hawk koji su zatim poletjeli.

Primijećena su i dva helikoptera Chinook.

Oklopna vozila, vojne kamione, kontejnere i desetke drugih vojnika moglo se vidjeti u kampu postavljenom u konferencijskom centru nasuprot terminala i oko njega.

“Još ne znamo” koliko će ova misija potrajati, rekao je za AFP narednik koji je stražario u kampu i nije htio otkriti identitet,  prenijela je Hina.

Vojnici 82. zračno-desantne divizije stacionirane u Sjevernoj Karolini od 5. februara stižu na aerodrom blizu sela Jasionke.

Odgovor na gomilanje ruskih snaga

SAD je rekao da planira privremeno razmjestiti dodatnih 4.700 vojnika u Poljskoj, članici EU-a i NATO-a, kao odgovor na gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine.

Tim pojačanjem se broj američkih vojnika u Poljskoj penje na oko 10.000.

General bojnik Chris Donahue rekao je novinarima na početku raspoređivanja snaga da će američki vojnici “braniti, bude li trebalo, bilo koji dio NATO-a”.

“Ovo raspoređivanje je mjera opreza kako bi se zajednički spriječio svaki ratni plan. Ono je odbrambene prirode”, istaknuo je.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ranije rekao da Rusija nastavlja jačati vojnu prisutnost na granicama s Ukrajinom i da zasada ne vidi nikakav znak deeskalacije, suprotno tvrdnjama Moskve.

“Nismo do sada ustanovili nikakvu deeskalaciju na terenu. Naprotiv, čini se da Rusija nastavlja jačati svoju vojnu prisutnost (…) Rusija još može napasti Ukrajinu bez upozorenja, njezini su kapaciteti na licu mjesta” s više od 100.000 vojnika, ustvrdio je Jens Stoltenberg.

Izvor: Agencije