Pelosi u Knessetu: Izrael i SAD zajedno protiv prijetnje Irana

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je u Parlamentu Izraela da su SAD i Izrael saveznici u suočavanju sa prijetnjom Irana.

Pelosi je rekla da je 'najveće političko dostignuće 20. stoljeća osnivanje države Izrael' (EPA)

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je u srijedu u Parlamentu Izraela (Knessetu) da su Sjedinjene Američke Države i Izrael saveznici u suočavanju sa prijetnjom Irana.

“Zajedno smo u borbi protiv terorizma koji predstavlja Iran i u regiji i svojim nuklearnim razvojem. Nuklearna prijetnja Irana je globalna. To je prijetnja svijetu. Blizina Izraela Iranu brine sve nas i odgovornost je svih nas”, rekla je Pelosi, prenosi Beta.

Izraelske diplomate otputovale su u utorak u Beč, gdje se vode pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015. godine, da se sastanu sa pregovaračima.

Izrael se protivio tom sporazumu iz kojeg je bivši predsjednik Donald Trump povukao SAD 2018. godine.

Izrael ne učestvuje u pregovorima i ističe da zadržava pravo da djeluje protiv Irana ako smatra da je potrebno, bez obzira na ishod.

Pelosi je doputovala u posjetu Izraelu na čelu kongresne delegacije koju je opisala kao vrlo raznolik skup poslanika, koji svi podržavaju Izrael, prenijeli su izraelski mediji.

‘Neraskidiva veza’

Ona je rekla da njena delegacija pokazuje dvopartijsku posvećenost i neraskidivu vezu s Izraelom, ekonomske interese i zajedničke vrijednosti, te posvećenost demokratiji.

Također je pohvalila prijateljstvo predsjednika SAD-a Joea Bidena s Izraelom, koje se, kako je rekla, vidjelo u njegovo politici tokom godina.

Vlada SAD-a je i dalje posvećena rješenju izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dvije države, rekla je Pelosi koja će se sastati sa premijerom, predsjednikom Izraela i ministrima vanjskih poslova i odbrane, i posjetiti Zapadnu obalu, gdje će razgovarati sa palestinskim predsjednikom.

Na ceremonijalnom dočeku u Knessetu ona je rekla da je “najveće političko dostignuće 20. stoljeća osnivanje države Izrael” i da je vrlo ponosna što su Sjedinjene Američke Države najstarija saveznica te zemlje, podsjetivši da se njen otac, također zastupnik, zalagao za osnivanje države Izrael.

Pelosi je pohvalila Izrael kao globalnog lidera tokom pandemije.

Izvor: Agencije