Okončana blokada kanadsko-američke granice

Granica je ponovo otvorena za saobraćaj nakon što su je kamiondžije blokirale od 29. januara.

Kamiondžije su 29. januara blokirale granicu u znak protesta protiv odluke o obaveznoj vakcinaciji protiv COVID-a 19 i širih zdravstvenih ograničenja (EPA)

Blokada koja je paralizirala američko-kanadski granični prijelaz u Couttsu u Alberti okončana je u utorak navečer kada su kamioni i druga vozila počeli napuštati područje.

Kanadska agencija za granične službe (CBSA) objavila je da je granica ponovo otvorena za saobraćaj nakon što su je kamiondžije blokirale od 29. januara u znak protesta protiv odluke o obaveznoj vakcinaciji protiv COVID-a 19 i širih zdravstvenih ograničenja, prenosi Anadolija.

Nakon što je Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP) uhapsila 13 osoba i na prijelazu u ponedjeljak zaplijenila puške, pištolje, municiju i pancire, jedan od organizatora protesta Marco Van Huigenbos ukinuo je blokadu u utorak navečer.

“Naš cilj je bio da budemo ovdje u miru. Da bismo održali tu poruku, želimo da odemo mirno”, rekao je Huigenbos novinarima kada je krenuo s konvojem kamiona.

Protest zbog COVID ograničenja

Premijer kanadske provincije Alberte Jason Kenney poručio je na Twitteru kako mu je drago što su skoro svi demonstranti na graničnom prijelazu Coutts i obližnjim kontrolnim punktovima otišli kućama.

“Ovo je sjajna vijest za stotine kamiondžija koji svakodnevno prelaze granicu”, rekao je Kenney.

Konvoj je otišao dan nakon što je premijer Kanade Justin Trudeau aktivirao hitne mjere prvi put u historiji zemlje kako bi svojoj vladi dao više ovlasti u gušenju antivladinih protesta koje su pokrenuli vozači kamiona.

Više od dvije sedmice stotine, a često i hiljade demonstranata u kamionima i drugim vozilima, drže u blokadi ulice Ottawe, protestujući zbog obavezne vakcinacije vozača kamiona i drugih COVID ograničenja.

Izvor: Agencije