Nizozemska od petka ukida većinu ograničenja

Ministar zdravlja Ernst Kuipers rekao je da je optimista u vezi sa situacijom, ali je ipak pozvao na oprez.

Barovima i restoranima će od petka, 18. februara, biti dozvoljeno da ostanu otvoreni do u 1 sat poslije ponoći, umjesto do 22 sata (EPA)

Nizozemska vlada će od petka 18. februara ukinuti većinu epidemioloških mjera zbog COVID-a 19, pošto rekordni nivoi infekcija izazvanih omikron varijantom nisu praćeni većim brojem hospitalizacija, saopštio je ministar zdravlja Ernst Kuipers.

“Država se ponovo otvara, srećom, sada smo u drugačijoj fazi”, rekao je Kuipers na konferenciji za novinare, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Produženje radnog vremena

Barovima i restoranima će od petka, 18. februara, biti dozvoljeno da ostanu otvoreni do u 1 sat poslije ponoći, umjesto do 22 sata.

Kuipers, koji je rekao da je optimista u vezi sa situacijom, ipak je pozvao na oprez, i potvrdio da će se normalno radno vrijeme nastaviti od 25. februara.

Kako je najavljeno, mjere socijalnog distanciranja bit će ukinute na javnim mjestima do kraja mjeseca, ali posjetioci će morati da pokažu dokaz o vakcinaciji, nedavnom oporavku od COVID-a 19 ili negativnom testu na virus korona.

Izvor: Agencije