NATO i SAD: Rusija i dalje gomila snage pored Ukrajine

Ono što možemo vidjeti je da su pojačali broj vojnika, a nove trupe su na putu, kaže Jens Stoltenberg.

Kremlj tvrdi da navodi iz NATO-a nisu tačni (Reuters)

SAD i NATO tvrde da Rusija i dalje pojačava snage oko Ukrajine, iako Moskva insistira da se povlači, što dovodi u pitanje izjave predsjednika Vladimira Putina o želji za razgovorima kako bi kriza završila.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da kretanje vojske i tenkova naprijed i natrag nije nikakav dokaz povlačenja.

„Ono što možemo vidjeti je da su pojačali broj vojnika, a nove trupe su na putu. Zasad, nema deeskalacije“, rekao je Stoltenberg uoči početka sastanka članica NATO-a u Briselu.

Kasnije, istakao je da NATO može dokazati da Rusija nije povukla snage, satelitskim fotografijama.

Britanija će udvostručiti snage u Estoniji

Također je dodao da je NATO od svoji komandanata zatražio da razrade detalje raspoređivanja snaga u svoje jugoistočno krilo.

Velika Britanija će udvostručiti svoje snage u Estoniji, te toj zemlji, koja graniči sa Rusijom, poslati tenkove i oklopna vozila, najavio je ministar odbrane Ben Wallace.

Kremlj, pak, tvrdi da navodi iz NATO-a nisu tačni, a ruski ambasador u Irskoj rekao je da će snage sa zapada Rusije u roku od tri do četiri sedmice biti vraćene na svoje uobičajene pozicije.

I ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da nije vidio povlačenje ruskih trupa na granici.

“Ne vidimo nikakve promjene. Vidimo gomilanje trupa koje se nije promijenilo posljednjih sedmica”, rekao je Zelenski, rekavši da je vidio “male rotacije” ruskih snaga, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Izvor: Al Jazeera i agencije