Na američki zahtjev uhapšen bivši predsjednik Hondurasa

Bivši honduraški predsjednik Juan Orlando Hernandez izveden je iz svog doma u lisicama nakon što ga je lokalna policija privela na zahtjev SAD-a gdje je optužen za trgovanje drogom i oružjem.

Hernandez je bio predsjednik Hondurasa od januara 2014. godine sve do 27. januara ove godine, a prema američkim vlastima sudjelovao je u trgovini drogom od 2004. pa sve do ove godine (EPA)

Bivši honduraški predsjednik Juan Orlando Hernandez izveden je iz svog doma u lisicama nakon što ga je lokalna policija privela na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država gdje je optužen za trgovanje drogom i oružjem.

Hernandez je bio predsjednik Hondurasa od januara 2014. godine sve do 27. januara ove godine, a prema američkim vlastima sudjelovao je u trgovini drogom od 2004. pa sve do ove godine, prenosi Hina.

Sjedinjene Američke Države su podnijele zahtjev za izručenjem Hernandeza zbog osnovane sumnje kako je svo to vrijeme bio dijelom organizacije koja je primala tone kokaina koje su dolazile iz Kolumbije i Venecuele te ga potom prebacivala u SAD.

Hernandez je primio milione dolara mita kako bi zaštitio švercere od istraga i optužbi.

Optužbe za korištenje oružja odnose se na nošenje, korištenje ili pomaganje i podržavanje korištenja vatrenog oružja koje se odnosilo i na automatsko oružje.

Moguće izručenje

Hernandeza očekuje noć u pritvoru te bi se u srijedu trebao pojaviti na sudu. Odlučio je sarađivati s honduraškom policijom te negira sve optužbe.

Desničara Henandeza prije dvadeset dana zamijenila je ljevičarka Xiomara Castro, a zahtjev Washingtona za izručenjem u potpunoj je suprotnosti u odnosu na vrijeme kada je bio na vlasti, jer ga je tokom tih osam godina američka vlada smatrala važim saveznikom u Centralnoj Americi.

“Vlada je ovime pokazala svoju odlučnost u poštivanju zakona”, rekao je honduraški ministar sigurnosti Ramon Sabillon proglasivši Hernandezovom hapšenje “historijskim događajem”.

O mogućem Hernandezovu izručenju SAD-u odlučit će honduraški Vrhovni sud, a očekuje se kako će odluka biti donesena za dva do tri mjeseca.

Izvor: Agencije