Michel: Rusija ugrožava evropski mir i međunarodni poredak

Nema diplomatije s jedne strane, dok se s druge strane gomilaju jedinice, poručio je predsjednik Evropskog vijeća.

Riječ je o agresivnom i prijetećem ponašanju, rekao je Michel (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel poručio je  da Rusija svojom politikom ne ugrožava samo integritet Ukrajine, već i evropski mir te međunarodni poredak temeljen na pravilima.

Michel je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izjavio da je Rusija rasporedila vojne snage “bez presedana” na granici s Ukrajinom te da je riječ o “agresivnom i prijetećem ponašanju”, prenosi Hina.

“Takvo ponašanje ne potkopava samo stabilnost i integritet Ukrajine, već mir i sigurnost Evrope te međunarodnog sistema temeljenog na pravilima”, istakao je Michel.

Ipak, rekao je kako je jučerašnjim povlačenjem dijela jedinica Rusija signalizirala da je spremna za diplomatiju.

“Apeliram na Rusiju da poduzme konkretne i opipljive korake prema deeskalaciji. To je preduvjet za iskren politički dijalog. Nema diplomatije s jedne strane, dok se s druge strane gomilaju jedinice”, kazao je.

Povlačenje ruskih snaga

Rusija je u utorak povukla dio snaga raspoređenih blizu granice s Ukrajinom. Ukrajinski ministar vanjskih poslova nakon toga je izjavio da je Kijev “zajedno s našim partnerima” spriječio eskalaciju.

SAD i NATO saveznici optužuju Rusiju da priprema novi napad na Ukrajinu, nakon aneksije Krima 2014. godine, a te optužbe Rusija negira.

Kremlj zahtijeva da NATO ograniči sve aktivnosti u istočnoj Evropi i obeća da neće primiti bivše sovjetske republike – kao što je Ukrajina – kao nove članice. Moskva također zahtijeva zabranu raspoređivanja oružanih sistema, uključujući američki proturaketni sistem, blizu ruskih granica.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je kako je krizu prouzročila “svjesna politika ruskog vodstva”.

“Ukrajina je suverena zemlja i sama donosi odluke o svojoj budućnosti. Kremlj to ne voli pa prijeti ratom. To je suština trenutne eskalacije”, istaknula je na plenarnoj sjednici.

Ujedinjenost transatlantske zajednice

Predsjednica Komisije istakla je kako je Rusija jučer slala “kontradiktorne signale” jer je s jedne strane objavila da povlači dio jedinica, dok je Duma pozvala predsjednika Vladimira Putina da prizna dvije separatističke proruske regije na istoku Ukrajine.

Von der Leyen je, slično kao i šef evropske diplomatije Josep Borrell u utorak, kazala da “transatlantska zajednica dugo nije bila ovako ujedinjena”.

Ponovila je da se priprema “robustan i sveobuhvatan paket sankcija” u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

“Evropsko djelovanje bit će brzo i robustno”, poručila je.

Von der Leyen smatra da je rusko vodstvo svjesno da su evropske sankcije opasnost za Moskvu jer ovisi o evropskim tehnologijama kako bi diverzificirala ekonomiju.

Evropska ovisnost o ruskom plinu

Osvrnula se i na evropsku ovisnost o ruskom plinu, istakavši kako je čudno da ruska državna kompanija Gazprom u vrijeme visokih cijena plina na tržištu “ne pokušava maksimizirati profit”.

“To ponašanje već je naštetilo kredibilitetu Rusije kao pouzdanog opskrbljivača energije”, kazala je.

Unija će se, u slučaju obustave isporuka ruskog plina, okrenuti jačanju isporuka ukapljenog zemnog plina. O tome se, kazala je predsjednica Komisije, već razgovara s više zemalja.

Istakla je i da je Evropa, što se tiče opskrbe plinom, sigurna za ovu zimu, a da je dugoročno rješenje za ovisnost o ruskom plinu veliko investiranje u obnovljive izvore energije koji su “dobri za klimu i našu nezavisnost”.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell kazao je da treba nastaviti razgovarati s Rusijom, ali i da je potrebno pripremiti se za moguće sankcije protiv Rusije.

“Moramo sudjelovati u razgovorima. Da, Rusija ima također sigurnosne zabrinutosti koje treba uzeti u obzir. S druge strane treba pripremiti naš kapacitet za odgovor”, kazao je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada