Kanada popušta COVID mjere na granici, Quebec ukida potvrde

Kanadska vlada kaže da ublažava mjere zbog toga što je vrhunac omikron vala prošao krajem janaura.

Ukidanje svih zdravstvenih mjera traže demonstranti koji već više od dvije sedmice blokiraju savezni glavni grad Ottawu (EPA)

Kanada je objavila da ublažava protuepidemijske mjere na granici i ukida obavezu PCR testa za ulazak u zemlju, a Quebec će postupno ukinuti svoju potvrdu o vakcinaciji.

“Vrijeme je da prilagodimo naš pristup. Popuštamo naše mjere na granici”, rekao je Jean-Yves Duclos, savezni ministar zdravstva.

Zemlja je, kako prenosi AFP, ujedno ukinula preporuku građanima da ne putuju u inozemstvo, dok već više od dvije sedmice traju protesti protiv zdravstvenih mjera.

Proteste pod nazivom “konvoj slobode” pokrenuli su kanadski vozači kamiona protiveći se mjerama po kojima se vozači kamiona koji prelaze granicu moraju ili vakcinisati ili ići u karantenu, a sada su im se priključili i ostali protivnici politike premijera Justina Trudeaua, prenijela je Hina.

Bolja epidemiološka slika

Od 28. februara vakcinisani putnici više neće morati predočiti negativan PCR test na ulasku u Kanadu.

“Moći će se koristiti brzim antigenskim testom ili molekularnim testom” a moći će ih se testirati i nasumično na ulasku u zemlju.

“Potpuno vakcinisani putnici neće više morati biti u karanteni dok čekaju nalaz nasumičnog testa”, dodao je ministar Jean-Yves Duclos.

Kanadska vlada kaže da ublažava mjere zbog toga što je “vrhunac omikron vala” prošao krajem januara.

Ministar saobraćaja Omar Alghabra saopćio je pak da se 28. februara “ukida zabrana međunarodnih letova u sve preostale aerodrome koji redovno primaju međunarodne letove”.

U Quebecu je ministar zdravstva te frankofonske pokrajine saopćio u utorak da će se do 14. februara “postupno ukinuti potvrda o vakcinaciji u Quebecu”, po primjeru drugih kanadskih pokrajina.

Potvrda sve manje potrebna

Christian Dube je ocijenio da je “potvrda sve manje potrebna” zbog povoljne epidemiološke situacije.

Potvrda je bila obavezna u toj pokrajini za odlazak u kino, restoran, u sportsku dvoranu, ali i za kupnju alkohola i posjetu velikim trgovačkim centrima (ne i trgovinama mješovitom robom).

Quebec je na početku omikron vala uveo veoma stroge mjere u okviru kojih je u januaru zabranio čak i privatna okupljanja te zatvorio sve restorane, kina i pozorišta. Te su mjere postupno ukinute.

Ukidanje svih zdravstvenih mjera traže demonstranti koji već više od dvije sedmice blokiraju savezni glavni grad Ottawu, u Ontariju.

Pokret koji je počeo uvođenjem obaveznog vakcinisanja za vozače kamiona koji žele prijeći granicu sa Sjedinjenim Američkim Državama nagnao je premijera Justina Trudeaua da se u ponedjeljak pozove na poseban zakon koji policiji daje veća ovlaštenja ne bi li zaustavio proteste.

Izvor: Agencije