Japan će prodati naftu iz rezervi u skladu sa zahtjevom SAD-a

Japanske privatne kompanije, uključujući rafinerije, drže oko 175 miliona barela sirove nafte i naftnih derivata u okviru Strateških rezervi nafte.

Prodaja je dio ranijeg američkog poteza za puštanje 50 miliona barela nafte iz Strateških rezervi nafte (SPR), najveće zalihe nafte na svijetu koja se koristi u hitnim slučajevima (EPA)

Japan planira prodati 260.000 kilolitara (kl), ili 1,64 miliona barela, sirove nafte iz svojih rezervi za vanredne situacije 9. marta u skladu sa zahtjevom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prenosi Anadolija.

Ministarstvo industrije Japana saopćilo je da će 110.000 kl biti prodato iz rezervoara Tomakomai-tobu na sjeveru Japanu i oko 150.000 kl iz rezervoara japanske rafinerije Eneos Kiire u južnom Japanu. Isporuke će biti dostupne od 20. aprila.

Japan ovisi o uvozu gotovo svih svojih energetskih resursa, iako je peti najveći potrošač energije u svijetu.

Prodaja je dio ranijeg američkog poteza

Japanske privatne kompanije, uključujući rafinerije, drže oko 175 miliona barela sirove nafte i naftnih derivata u okviru Strateških rezervi nafte (SPR), što je dovoljno za potrošnju od oko 90 dana, navodi državna agencija Jogmec.

Prodaja je dio ranijeg američkog poteza za puštanje 50 miliona barela nafte iz Strateških rezervi nafte (SPR), najveće zalihe nafte na svijetu koja se koristi u hitnim slučajevima.

Ova odluka Japana uslijedila je nakon što je američki predsjednik Joe Biden u više navrata tražio od zemalja proizvođača nafte (OPEC) i njihovih saveznika da povećaju zajedničku proizvodnju kako bi osigurali dodatnu ponudu na tržišta za niže cijene sirove nafte.

Izvor: Agencije