Iran: Sa SAD-om i Evropom neće biti pregovora osim nuklearnih

Generalni sekretar Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Irana Ali Shamkhani izjavio je da sa SAD-om i Evropom neće biti drugih pregovora osim nuklearnih.

'Sjedinjene Američke Države i Evropa pale su na ispitu ispunjavanja svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma', kazao je Shamkhani (EPA)

Generalni sekretar Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Irana Ali Shamkhani izjavio je da sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropom neće biti drugih pregovora osim nuklearnih.

Shamkhani je na Twitter nalogu objavio poruku u vezi s dugogodišnjim nuklearnim pregovorima koji se vode u Beču, glavnom gradu Austrije, s ciljem oživljavanja nuklearnog sporazuma, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), prenosi Anadolija.

“Sjedinjene Američke Države i Evropa pale su na ispitu ispunjavanja svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma”, naveo je Shamkhani te dodao:

“Nuklearni sporazum je sada postao prazna ljuska za Iran na ekonomskom polju i po pitanju ukidanja sankcija. Sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje krše sporazum, i Evropom koja ne ispunjava svoje obaveze, neće biti drugih pregovora osim nuklearnih”, kazao je on.

Nuklearni sporazum

Nuklearni pregovori, čiji cilj su osiguranje pune implementacije nuklearnog sporazuma i povratak SAD-a vode se u Beču uz učešće visokih predstavnika Rusije, Kine, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Irana.

Strane tvrde da su pregovori ušli u fazu odlučivanja.

Iranski nuklearni sporazum, zvanično nazvan Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Evropska unija.

Prema sporazumu, Teheran se obvezao da će ograničiti svoju nuklearnu aktivnost na civilne svrhe, a svjetske sile su se složile da će odustati od ekonomskih sankcija Iranu.

SAD, pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, jednostrano se povukao iz sporazuma 2018. i uveo sankcije Iranu, što je navelo Teheran da se prestane pridržavati sporazum.

Izvor: Agencije