Estonija: Rusija će vjerovatno izvesti ograničeni napad

Napad će uključivati raketiranje i okupaciju ključnog terena u Ukrajini, tvrdi direktor protuobavještajne službe.

"Prijetnja ratom postala je glavni politički alat za Putina, tvrdi Mikk Marran (AP)

Rusija i dalje šalje vojnike na ukrajinsku granicu i vjerojatno će izvesti “ograničen” vojni napad na tu zemlju, rekao je u srijedu direktor estonske protuobavještajne službe.

Napad će uključivati raketiranje i okupaciju “ključnog terena” u Ukrajini, rekao je Mikk Marran.

“Naša je procjena sada da će izbjegavati gradove s velikim brojem stanovnika budući da je potrebno puno vojnika da kontroliraju ta područja. Ali nije jasno što bi ruske snage mogle učiniti”, rekao je Marran na brifingu za novinare u povodu predstavljanja godišnjeg izvještajaa njegove agencije, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Druga mogućnost mogla bi biti intenzivne borbe iz dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine.

Takva eskalacija “jako je vjerovatna” i na taj će način “Rusija vjerovatno moći uvjerljivo poricati (svoju upletenost) i izbjeći sankcije”, rekao je.

‘Raspoređeno barem 170.000 vojnika’

“Bude li Rusija uspješna u Ukrajini, to bi je ohrabrilo da poveća pritisak na Baltik u godinama koje dolaze”, rekao je.

“Prijetnja ratom postala je glavni politički alat za Putina”.

Estonski obavještajci znaju da se oko 10 borbenih grupa ruske vojske kreće prema ukrajinskoj granici, gdje je raspoređeno već 100 borbenih grupa, ili oko 170.000 vojnika, rekao je Marran.

U to su uključeni vojnici koji su obično raspoređeni oko Ukrajine, ali i vojnici u Bjelorusiji poslani na vojne vježbe u blizini ukrajinske granice.

Neki od tih vojnika vjerojatno će ostati u Bjelorusiji nakon 20. februara kada završavaju vježbe, što zabrinjava NATO koji obuhvata Baltik, rekao je Marran.

“To bi smanjilo vrijeme za pripremu za napad na Baltik”.

Izvor: Agencije