Austrija od 5. marta ukida gotovo sve epidemiološke mjere

Na osnovu analize struke, moguće je postepeno vraćanje sloboda koje nam je oduzeo virus, rekao je austrijski kancelar.

Dio mjera bit će ukinut 19. februara (EPA)

Austrijski kancelar Karl Nehammer saopćio je da je odlučeno da se od 5. marta ukinu gotovo sve epidemiološke mjere i ograničenja uvedena zbog korona virusa.

Nehammer je na konferenciji za štampu, održanoj nakon sjednice vlade sa guvernerima pokrajina i ekspertima, kazao da je korona virus ekstremno fleksibilan, da se stalno mijenja, i zato je važno mijenjati mjere i brzo reagovati.

Naveo je da je prije osam i po sedmica došlo do promjene kada se pojavio omikron soj, da je nauci bilo potrebno da procijeni novu mutaciju, prije svega kako će se odraziti na građane i zdravstveni sistem, prenosi Tanjug.

“Pošto smo uvijek govorili da ćemo zadržati mjere samo koliko to bude potrebno, na osnovu analize struke, moguće je postepeno vraćanje sloboda koje nam je oduzeo virus”, kazao je Nehammer.

‘Pandemija nije savladana’

Dodao je da će od 19. februara usluge ugostiteljskih objekata, hotela, frizera… moći da koriste i nevakcinisane osobe uz obavezan negativni test, a da će jedino ostati obaveza mnošenja maski u zatvorenom prostoru i ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

To je objasnio kao pripremnu fazu za 5. mart kada će biti ukinut najveći broj epidemioloških mjera.

Također, broj prisutnih na manifestacijama više neće biti ograničen.

Nehammer je upozorio da pandemija nije savladana, da korona ostaje dio naših života i da je zato odlučeno da se ostavi obaveza nošenja maski u supermarketima, apotekama, bankama, javnom prijevozu.

Mijenja se i režim ulaska u Austriju

Ministar zdravlja Wolfgang Mueckstein kazao je da je do sada vakcinisano 73 posto građana sa dvije doze vakcine, da se mjere mogu prebaciti na stand by, ali je naglasio da pandemija nije prošla.

“Ne mogu obećati da neće biti potrebne nove mjere u budućnosti. Ali nećemo ostaviti mjere koje nisu potrebne”, dodao je ministar.

Najavio je da će se promijeniti režim ulaska u zemlju, pa će u Austriju moći da uđu svi koji su vakcinisani, preležali COVID-19 ili imaju negativan test.

Dodao je da od 5. marta više neće biti potreban “zeleni pasoš” unutar zemlje i najavio obavezu nošenja maski i testiranja u bolnicama i domovima za stare i njegu.

Što se besplatnog testiranja tiče, istakao je da ova ponuda ostaje sigurno na snazi do kraja marta, a da će o tome razgovarati eksperti.

Izvor: Agencije