Američki general: Kina bi mogla iskoristiti ukrajinsku krizu

Kina bi mogla iskoristiti ukrajinsku krizu i učiniti nešto “provokativno” u Aziji, dok su zapadne sile fokusirane na smirivanje tenzija s Rusijom, kaže general Kenneth Wilsbach.

Sa sjedištem na Havajima, Wilsbachova komanda bi imala centralnu ulogu ako sukob izbije na Pacifiku (EPA)

Kina bi mogla iskoristiti ukrajinsku krizu i učiniti nešto “provokativno” u Aziji, dok su zapadne sile fokusirane na smirivanje tenzija s Rusijom, upozorio je u srijedu američki general.

Rusko raspoređivanje više od 100.000 vojnika na granici Ukrajine izazvalo je strah u Washingtonu i drugim zapadnim prijestolnicama od nadolazeće invazije, javlja France 24, a prenosi Fena.

General Kenneth Wilsbach, šef američkih pacifičkih zračnih snaga, napomenuo je da se Kina u krizi pridružila Rusiji, postavljajući pitanja o vlastitim namjerama u Aziji.

“Sa stanovišta hoće li Kina vidjeti šta se dešava u Evropi i pokušati učiniti nešto ovdje u Indo-Pacifiku – apsolutno da, zbog toga smo zabrinuti”, rekao je Wilsbach, koristeći alternativni izraz za azijsko-pacifičku regiju.

“Neće biti iznenađujuće ako su pokušali nešto što bi moglo biti provokativno, kako bi vidjeli kako će reagirati međunarodna zajednica”, dodao je on.

Dalekosežne implikacije

Wilsbach je rekao da je, kada je Peking izrazio podršku Rusiji u sukobu s Ukrajinom, razgovarao sa svojim osobljem i drugim akterima u regiji o mogućim dalekosežnim implikacijama.

Sa sjedištem na Havajima, Wilsbachova komanda bi imala centralnu ulogu ako sukob izbije na Pacifiku.

Tokom godina, Peking je bio okrivljen za raspirivanje tenzija u regiji jer je stalno učvršćivao kontrolu nad ključnim otocima i atolima u Južnom kineskom moru.

Peking polaže pravo na gotovo cjelokupno more, ali to se preklapa sa teritorijama Tajvana i četiri zemlje jugoistočne Azije – Bruneji, Malezija, Filipini i Vijetnam.

Izvor: Agencije