Američka i ruska diplomatija zbog Ukrajine se spore i oko BiH

Ruska prijetnja Ukrajini redstavlja opasnost i za zemlje poput Bosne i Hercegovine, naglašava otpravnica poslova Ambasade SAD-a u BiH.

Na blogu Ambasade SAD-a u BiH objavljen je poseban komentar u povodu ukrajinske krize (Reuters)

Ruska prijetnja Ukrajini traži odlučnu reakciju Zapada jer predstavlja opasnost ne samo za tu zemlju, nego za cijeli evropski kontinent, pa tako i za zemlje poput Bosne i Hercegovine čiju stabilnost SAD snažno podupiru, poručila je otpravnica poslova američke ambasade u BiH Deborah Mennuti.

Ona je trenutno najviše rangirani američki diplomata u BiH, gdje se još uvijek očekuje dolazak novog ambasadora Michaela Murphyja, prenosi Hina.

Mennuti je na blogu ambasade objavila poseban komentar u povodu ukrajinske krize, u kojem je istakla kako rusko djelovanje ne predstavlja prijetnju samo Ukrajini, nego cijeloj Evropi i međunarodnom poretku.

“Naši ciljevi su jednostavni. Stojimo uz svoje saveznike i partnere i podržavamo koheziju Evrope, jačamo naše transatlantske odnose, demokratske države i institucije. To radimo zbog boljeg života građana Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine”, napisala je Mennuti.

Reakcija na objavu Ambasade Rusije u BiH

Njena objava uslijedila je nakon što je Ambasada Rusije u BiH 14. februara posebnom izjavom optužilo zapadne države, koje su i članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), da svojim odlukama samo potiču produbljavanje političke krize u toj zemlji.

Iz ruske su ambasade zapravo iskoristili priliku kako bi kritizirali Upravni odbor PIC-a nakon što je to tijelo reagiralo na odluku Narodne skupštine Republike Srpske da podrži nacrt zakona o uspostavu entitetskog sudskog i tužilačkog vijeća, koje bi od BiH kao države preuzelo ovlasti imenovanja sudaca i tužlaca.

Upravni odbor PIC-a upozorio je kako je to jasno kršenje postojećih zakona i ustava, na što bi međunarodna zajednica morala reagirati ako bi nacrt bio pretočen u zakon koji bi označio da se RS izdvaja iz ustavnopravnog poretka BiH.

Za Rusiju su pak odluke NSRS-a potpuno legitimne i Moskva to vidi kao odraz “želje da se stvori pravosudni sistem koji će biti istinski nezavisan i služiti interesima običnih građana”, a Zapad optužuje da u slučaju BiH reagira na isti način kao i u ukrajinskoj krizi “raspirujući strasti”.

“Umjesto poticanja dijaloga, traženja kompromisa, postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, pojedine zemlje članice UO PIC-a namjerno raspiruju strasti. Baš kao što to čini anglosaksonska propaganda po pitanju Ukrajine”, stoji u ruskoj izjavi.

‘Rusija krši norme međunarodnog prava’

Mennuti je nakon toga podsjetila kako je Rusija ta koja krši norme međunarodnog prava, jer je u protekle dvije decenije provela vojne upade u dvije susjedne zemlje, miješala se u izbore u drugim zemljama, koristila hemijsko oružje u atentatima na teritoriju drugih zemalja te koristila isporuke plina kao političko sredstvo i kršila međunarodne sporazume o kontroli naoružanja.

Rusiji je predbacila da je nakon okupacije Krima nastavila s agresivnim aktivnostima orkestrirajući nove sukobe u regijama Donjecka i Luganska, što je do sada odnijelo više od 14.000 života.

“Ono čega se (Vladimir) Putin doista boji je da će demokratske vrijednosti i poštivanje ljudskih prava nastaviti postepeno slabiti njegovu vlast.  Zbog tih strahova, Rusija uporno podriva demokratiju u Ukrajini koristeći se dezinformacijama i vojnim zastrašivanjem. Ukratko, djelovanje Rusije je opasno i destabilizirajuće”, napisala je američka diplomatkinja.

Dodala je kako je sukob oko Ukrajine važan ne samo zbog te zemlje, nego zbog odbrane načela na kojima se temelji stabilnost i sigurnost u svijetu, a znače da se granice i teritorijalni integritet zemlje ne mogu mijenjati silom te da je pravo svake zemlje da sama donosi odluke i određuje svoju budućnost.

Izvor: Agencije