State Department: Amerikanci bi odmah trebali napustiti Bjelorusiju

Rusija od četvrtka održava zajedničke vojne vježbe s Bjelorusijom u toj bivšoj sovjetskoj republici, kao i pomorske vježbe u Crnom moru. 

Rusija, Vojska
Te brojne vojne aktivnosti potaknule su bojazan da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu, no Moskva negira takve planove (EPA)

Američki građani trebali bi odmah napustiti Bjelorusiju zbog gomilanja ruskih vojnih snaga duž bjeloruske granice s Ukrajinom, saopćio je u  američki State Department, prenosi Hina.

Komercijalne satelitske snimke koje je prije nekoliko dana objavila privatna američka tvrtka pokazuju raspoređivanje novih ruskih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, što ukazuje na to da Moskva nastavlja gomilati snage dok traju diplomatski napori za smirivanje krize.

Tvrtka Maxar Technologies sa sjedištem u SAD-u, koja tjednima prati gomilanje ruskih snaga, navodi da snimke od srijede i četvrtka pokazuju značajna nova raspoređivanja na nekoliko lokacija na anektiranom Krimu, u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti te snimke.

Ruske vojne vježbe

Rusija od četvrtka održava zajedničke vojne vježbe s Bjelorusijom u toj bivšoj sovjetskoj republici, kao i pomorske vježbe u Crnom moru.

Te brojne vojne aktivnosti potaknule su bojazan da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu, no Moskva negira takve planove.

State Department u petak je savjetovao svim privatnim osobama da napuste Ukrajinu u roku od 48 sati, a u subotu je zapovijedio većini članova američke ambasade da napuste tu zemlju.

Izvor: Agencije