Princ Andrew izbjegao suđenje za seksualno zlostavljanje, postignuta nagodba

Nagodba će poštedjeti princa Andrewa niza potencijalnih novih optužbi uoči i za vrijeme suđenja koje je trebalo početi kasnije ove godine.

Britainski princ Andrew rekao je da žali zbog svoje poveznice s Epsteinom (EPA)

Britanski princ Andrew postigao je nagodbu s Virginiom Giuffre koja ga je tužila za seksualno zlostavljanje, čime je izbjegnuto suđenje koje je trebalo početi krajem godine, objavio je Reuters.

Giuffre je britanskog princa, drugog sina kraljice Elizabete i vojvodu od Yorka, tužila prošlog augusta. U tužbi je navela da ju je princ seksualno zlostavljao prije više od dva desetljeća, kada je imala 17 godina, te da je princu podvodio Jeffrey Epstein.

Giuffre je reklada je princ zlostavljao u kući bivše Epsteinove saradnice Ghislaine Maxwell u Londonu te na Epsteinovim posjedima.

Epstein je osuđen za seksualno zlostavljanje nakon čega je 2019, u dobi od 66 godina, u zatvoru na Manhattanu počinio samoubistvo.

Princ je opovrgnuo optužbe Virginije Giuffre.

Princ pohvalio hrabrost gospođe Giuffre

U nagodbi u zajedničkom sudskom podnesku saveznom sudu na Manhattanu, njegovi su advokati s advokatima Virginie Giuffre naveli da “princ Andrew žali zbog svoje poveznice s Epsteinom i pohvaljuje hrabrost gospođe Giuffre i drugih žrtava u nastojanju da se založe za sebe i druge”.

Navedeno je također da nagodba uključuje određeni novčani iznos, čija vrijednost nije otkrivena, te da princ namjerava dati značajnu donaciju dobrotvornoj organizaciji Virginie Giuffre u znak podrška žrtvama zlostavljanja.

“Princ Andrew obećava da će svoje žaljenje zbog povezanosti s Epsteinom dokazati tako što će podržavati borbu protiv podvođenja žrtava seksualnog zlostavljanja, kao što će pružiti podršku i samim žrtvama”, navedeno je u podnesku.

“Princ nikada nije namjeravao naškoditi ugledu gospođe Giuffre i slaže se da je ona patila i kao žrtva zlostavljanja i zbog izloženosti nepoštenim javnim napadima”, dodaje se.

Nagodba će poštedjeti princa Andrewa niza potencijalnih novih optužbi uoči i za vrijeme suđenja koje je trebalo početi kasnije ove godine.

Izvor: Agencije