Milenijska suša na jugozapadu Sjeverne Amerike

Čak i ako bude kiše, posljedice bi mogle biti trajne na tom području koje se prostire od juga Montane do sjevera Meksika, od Tihog okeana do Stjenjaka.

Hronična suša nagnala je saveznu vladu da uvede štednju vode iz jezera Mead, najveće akumulacije u zemlji izgrađene na rijeci Coloradu (EPA)

Velika suša koja u zadnjih dvadeset godina hara na jugozapadu Sjeverne Amerike najgora je u zadnjih 1.200 godina, pokazuje studija objavljena u ponedjeljak u kojoj se ističe da će se ta pojava koju pogoršavaju klimatske promjene najvjerojatnije nastaviti u 2022.

Na zapadu Sjedinjenih Američkih Država i na sjeveru Meksika od 2000. vlada iznimna suša koja traje već više od 20 godina pa je se može nazvati “mega sušom”.

“Nakon iznimno velike suše u 2021, koje se oko 19 posto može pripisati klimatskim promjenama prouzročenim ljudskim djelovanjem, razdoblje od 2000. do 2021. je najsuše u zadnjih najmanje 800 godina”, pišu naučnici u časopisu Nature Climate Change.

Zbog veoma visokih temperatura i slabih oborina od ljeta 2020. do ljeta 2021, ta je mega suša gora od one koja je vladala krajem 1500-ih, a bila je najgora u 1.200 godina koje su naučnici istražili, dodaje se u saopćenju univerziteta UCLA u Los Angelesu.

Hronična suša

Od 2000. nedostatak vlage u tlu je dvostruko veći nego za bilo koje suše u 20. stoljeću.

Osim toga, kako prenosi AFP, takva suša će se “najvjerojatnije nastaviti u 2022, pa će se po trajanju izjednačiti s mega sušom s kraja 1500-ih”, ocjenjuje se u studiji.

Čak i ako bude kiše, posljedice bi mogle biti trajne na tom području koje se prostire od juga Montane do sjevera Meksika, od Tihog okeana do Stjenjaka.

“Malo je vjerojatno da bi ta suša mogla prestati samo nakon jedne kišne godine”, komentarisao je glavni autor Park Williams, geograf na UCLA-i.

Kako se navodi u studiji, klimatske promjene povezane s ljudskim djelovanjem zbog kojih su toplinski udari sve češći i poremećen je oborinski režim, odgovorne su za 42 posto nedostatka vlage u tlu u razdoblju od 2000. do 2021. na tom području i 19 posto u 2021.

Takva hronična suša na zapadu SAD-a nagnala je saveznu vladu u augustu 2021. da prvi put u historiji uvede štednju vode iz jezera Mead, najveće akumulacije u zemlji izgrađene na rijeci Coloradu.

Izvor: Agencije