Guterres: Napuštanje diplomatije je skok preko litice

Vrijeme je da se smire napetosti i ublaže akcije na terenu. Nema mjesta zapaljivoj retorici, naglasio je generalni sekretar UN-a.

Guterres: Nemojte iznevjeriti mir (AFP)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je da je jako zabrinut zbog pojačanih tenzija oko Ukrajine i sve češćih spekulacija o vojnom sukobu i pozvao svjetske lidere da intenziviraju diplomatske napore kako bi se smirila situacija.

“Ne možemo jednostavno da prihvatimo čak ni mogućnost takvog katastrofalnog sukoba”, rekao je Guterres obraćajući se novinarima nakon ručka sa ambasadorima Vijeća sigurnosti UN-a.

On je naglasio da Povelja UN-a zahtijeva od svih država članica da se suzdrže u međunarodnim odnosima “od prijetnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Napuštanje diplomatije zbog sukoba nije prelaženje granice, to je skok preko litice. Ukratko, moj apel je: Nemojte iznevjeriti mir”, poručio je Guterres.

‘Nema mjesta zapaljivoj retorici’

On je naglasio da bi cilj davanja izjava u javnosti trebalo da bude smanjenje tenzija, a ne raspirivanje.

“Sada je vrijeme da se smire napetosti i ublaže akcije na terenu. Nema mjesta zapaljivoj retorici”, rekao je Guterres.

Guterres je u ponedjeljak imao odvojene razgovore sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, a novinarima je rekao da će biti “u potpunosti angažovan u narednim satima i danima”.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je čuo da bi srijeda mogla biti dan ruskog napada, navodeći da će zbog toga taj dan proglasiti danom ukrajinskog nacionalnog jedinstva.

Izvor: Agencije