Evropski regulator za zaštitu podataka poziva na zabranu Pegasusa

EDPS je naveo da bi korištenje Pegasusa moglo dovesti do “neviđene razine intruzivnosti, koja može ometati najintimnije aspekte našeg svakodnevice”.

Špijunski softver Pegasus hakirao je mobitele novinara, političara, aktivista za ljuska prava na globalnoj razini (EPA)

Evropski regulator za zaštitu podataka (EDPS) pozvao je u utorak da se zabrani kontroverzni špijunski alat Pegasus koji je razvila izraelska grupa NSO, prenosi Hina.

EDPS je naveo da bi korištenje Pegasusa moglo dovesti do “neviđene razine intruzivnosti, koja može ometati najintimnije aspekte našeg svakodnevice”.

Izrael se našao pod globalnim pritiskom zbog optužbi da su neke strane vlade zloupotrebljavale Pegasus kako bi špijunirale aktiviste za ljudska prava, novinare i političare.

Izraelska grupa NSO rekla je da ne može potvrditi ni demantirati postojeće ili potencijalne kupce Pegasusa. Navela je da ne upravlja sistemom nakon što je isti prodan državnim korisnicima niti je na bilo koji način uključena u rad sistema.

Hakirani mobiteli političara, novinara, aktivista

“Zabrana razvoja i korištenja špijunskog softvera sa sposobnošću Pegasusa u Evropskoj uniji bila bi najučinkovitija opcija za zaštitu naših temeljnih prava i sloboda”, objavio je EDPS.

“U središtu rasprave o alatima poput Pegasusa ne bi trebala biti samo upotreba tehnologije, već i važnost koju pripisujemo pravu na privatnost.”

Prema rezultatima istrage koju je prošle godine objavio konzorcij 17 međunarodnih medija, predvođen mrežom Forbidden Stories sa sjedištem u Parizu, otkriveno je da je špijunski softver Pegasus hakirao mobitele novinara, političara, aktivista za ljuska prava na globalnoj razini.

Izvor: Agencije