IAEA u Japanu nadgleda ispuštanje vode iz Fukushime u more

Više od milion tona vode iz kišnice, podzemnih i voda za hlađenje uređaja reaktora akumulirano je u rezervoarima oko elektrane, dok su skladišni prostori na lokaciji gotovo popunjeni.

Proces filtracije vode u Fukushimi uklanja većinu radioaktivnih elemenata, ali neki ostaju (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) počela je u Japanu nadgledati kontroverzni projekt ispuštanja prečišćene vode iz nuklearne elektrane Fukushima u okean, pokrenut nakon zemljotresa i cunamija koji je tu zemlju pogodio 2011. godine.

Više od milion tona vode iz kišnice, podzemnih i voda za hlađenje uređaja reaktora akumulirano je u rezervoarima oko elektrane, dok su skladišni prostori na lokaciji gotovo popunjeni, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

Veliki sistem za pumpanje i filtriranje uklanja većinu radioaktivnih materija iz ove vode. Japanske vlasti saopćile su da planovi za razblaživanje i ispuštanje te vode ne predstavljaju nikakvu opasnost.

IAEA je podržala to rješenje za koje navodi da je poput odlaganja otpadnih voda iz nuklearnih elektrana na drugim mjestima u svijetu.

Oštre kritike susjednih zemalja

Taj projekt, koji je Tokio usvojio prošlog aprila i koji bi trebalo da počne u martu 2023. godine, izazvao je oštre kritike susjednih zemalja, uključujući Kinu i Južnu Koreju, zabrinute zbog mogućih posljedica po životnu sredinu i zdravlje.

Japanski ribari također strahuju da će im to uništiti, kako navode, godine rada na vraćanju povjerenja u njihove proizvode.

Tepco, operater oštećene nuklearne elektrane, i japanska vlada se nadaju da će nadzor IAEA-e povećati povjerenje.

Tim IAEA-e, čija misija traje pet dana, će posjetiti lokaciju i u petak održati konferenciju za novinare.

Proces filtracije vode u Fukushimi uklanja većinu radioaktivnih elemenata, ali neki ostaju, uključujući tricijum.

Prema navodima stručnjaka, tricijum je opasan po zdravlje ljudi samo u visokim koncentrovanim dozama, a takva situacija je apriori isključena u slučaju veoma postepenog oslobađanja i njegovog razblaživanja u moru.

Izvor: Agencije