G7 spreman nametnuti velike sankcije ruskoj ekonomiji

Ministri su ocijenili da je rusko gomilanje snaga na ukrajinskim granicama “razlog za veliku zabrinutost” i upozorili da će, ako dođe do vojne invazije, uslijediti brze posljedice za Rusiju.

SAD zadnjih dana tvrdi da obavještajni podaci upućuju na to da bi Rusija mogla planirati invaziju na Ukrajinu (AP)

Ministri financija skupine G7 poručili su u ponedjeljak da su spremni nametnuti velike ekonomske sankcije Rusiji ako napadne Ukrajinu, prenosi Hina.

Ministri su ocijenili da je rusko gomilanje snaga na ukrajinskim granicama “razlog za veliku zabrinutost” i upozorili da će, ako dođe do vojne invazije kako Zapad strahuje, uslijediti brze posljedice za Rusiju.

“Ponavljamo da će posebno bilo kakva daljnja vojna agresija Rusije na Ukrajinu izazvati brz, koordiniran i snažan odgovor”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

“Spremni smo kolektivno nametnuti ekonomske i financijske sankcije koje će imati masivne i trenutačne posljedice za rusku ekonomiju”.

Rusija poriče da planira napasti Ukrajinu

SAD zadnjih dana tvrdi da obavještajni podaci upućuju na to da bi Rusija mogla planirati invaziju na Ukrajinu “u bilo kojem trenutku” i procjenjuje da je u blizini ukrajinske granice rasporedila 130.000 vojnika.

Rusija poriče da planira napasti Ukrajinu i optužuje Zapad da širi paniku.

G7 čine Francuska, Njemačka, Italija, Japan, SAD, Britanija i Kanada.

Rotirajuće predsjedništvo trenutačno je u rukama Njemačke.

Izvor: Agencije