Blinken optužio Sjevernu Koreju da je u ‘fazi provokacija’

Blinken i njegove južnokorejske i japanske kolege ponovo su potvrdili jedinstvo naspram sjevernokorejske prijetnje.

Ministri su kazali da Washington, Tokio i Seoul "nemaju nikakve neprijateljske namjere" prema Pjongjangu i da i dalje žele otvaranje dijaloga "bez preduslova" (Reuters)

Sjeverna Koreja je u “fazi provokacije” sa svojim nedavnim probama balističkih raketa, ocijenio je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken.

Blinken i njegove južnokorejske i japanske kolege Chung Eui-yong i Yoshimasa Hayashi ponovo su potvrdili jedinstvo naspram sjevernokorejske prijetnje juče na sastanku u Honoluluu, u američkoj državi Havaji.

Pjongjang treba da “prekine ilegalne aktivnosti i počne dijalog”, napisali su u zajedničkom saopštenju i ocijenili kao “destabilizaciju” sedam proba oružja koje je Sjeverna Koreja izvela od početka godine, prenosi Beta.

Ministri su dodali da Washington, Tokio i Seoul “nemaju nikakve neprijateljske namjere” prema Pjongjangu i da i dalje žele otvaranje dijaloga “bez preduslova”.

Blinken je rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim kolegama da je Sjeverna Koreja u “fazi provokacije”.

“Nastavljamo da tražimo način da Sjeverna Koreja snosi odgovornost za svoje djelovanje”, rekao je on i naveo sankcije koje je Washington nedavno uveo za osam ličnosti i organizacija vezanih za režim sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una.

Suprotstavljanje Kini

Blinken je stigao na Havaje na povratku sa turneje u Pacifiku tokom koje je posjetio Australiju i Fidži. U Melbourneu je prisustvovao sastanku četverostranog saveza SAD-a, Australije, Japana i Indije, koji treba da se suprotstavi rastućem uticaju Kine u Aziji i Pacifiku.

Tokom te jednosedmične turneje Bijela kuća je objavila dokument od 18 strana u kome se naglašava centralna važnost za interese SAD-a tog regiona koji Washington zove “Indopacifik”.

“Ta strategija pokazuje suštinsku istinu prema kojoj će više nego u bilo kom drugom dijelu svijeta, ono što se dešava u tom regionu uticati na život Amerikanaca i ljudi širom sveta”, objasnio je Blinken u Honoluluu.

Izvor: Agencije