Američki avioni F-22 stigli u Emirate

Letjelice su stigle u bazu u Abu Dhabiju kao odgovor na napade jemenskih pobunjenika Husa na UAE.

raketna vatra usmjerena na Emirate izazvala je žustar odgovor SAD (Twitter / US AFCENT)

Američki borbeni avioni F-22 stigli su u Ujedinjene Arapske Emirate u sklopu odgovora odbrane SAD-a na nedavne raketne napade jemenskih pobunjenika Husa.

Letjelice su stigle u zračnu bazu Al-Dhafra u Abu Dhabiju, u kojoj se nalazi oko 2.000 vojnika SAD-a koji su kao odgovor na napade Husa prošlog mjeseca lansirali rakete presretače Patriot, prvi put nakon invazije na Irak 2003. godine, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Američki zvaničnici odbili su reći koliko je letjelica raspoređeno pozivajući se na operativnu sigurnost, ali Zračne snage SAD-a objavile su fotografiju koja prikazuje šest F-22 na stazi za let ka Al-Dhafri.

Tri napada prošlog mjeseca

Raspoređivanje letjelica uslijedilo je nakon što su Husi, koje podržava Iran, tri puta napali Abu Dhabi prošlog mjeseca, a napadi su se poklopili sa posjetama predsjednika Južne Koreje i Izraela toj zemlji.

Iako je u sjenci ukrajinske krize, raketna vatra usmjerena na Emirate izazvala je žustar odgovor SAD.

Prelivanje jemenskog dugogodišnjeg rata u Emirate stavlja vojnike SAD-a u centar napada Husa i povećava rizik od eskalacije u ključnom trenutku pregovora u Beču o obnavljanju iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Izvor: Agencije