WHO: ‘Akutna faza’ pandemije završit će se u 2022. uz ispunjenje uvjeta

‘Akutna faza’ pandemije COVID-a 19 završit će se ove godine ako se ostvari plan o 70 posto cijepljene svjetske populacije, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Hoće li 70 posto svjetskog stanovništva biti imunizirano je pitanje izbora, kazao je čelnik WHO-a (EPA)

“Akutna faza” pandemije COVID-a 19 završit će se ove godine ako se ostvari plan o 70 posto cijepljene svjetske populacije, rekao je u petak glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Računamo da će se akutna faza pandemije završiti ove godine, naravno uz uvjet da se do sredine godine, u junu i julu, cijepi 70 posto svjetskog stanovništva”, rekao je novinarima Tedros Adhanom Ghebreyesus koji boravi u posjetu Južnoafričkoj Republici, prenosi Hina.

“To je u našoj moći (…) To je pitanje izbora”, dodao je.

Čelnik WHO-a je posjetio laboratorije biotehnološke kompanije Afrigen sa sjedištem u Cape Townu, koja je proizvela prvo cjepivo protiv COVID-a na bazi glasničkog RNK u Africi.

Imunizacija u Africi

Proizvedeno sekvenciranjem javno dostupnog genetskog koda laboratorija Moderne, ovo će cjepivo u novembru biti spremno za kliničko ispitivanje, a njegovo odobrenje je planirano u 2024.

“Ovo će cjepivo biti bolje prilagođeno uvjetima u kojima će se koristiti, s manjim zahtjevima za skladištenje i s nižom cijenom”, rekao je Tedros.

Projekt Afrigena podržavaju WHO i međunarodni mehanizam COVAX za pristup cjepivu.

Tek je 11 posto Afrikanaca cijepljeno, što je najniža stopa u svijetu.

Taj kontinent mora “šest puta povećati stopu cijepljenih” protiv COVID-a da bi se mogli nadati ostvarenju plana o 70 posto procijepljenih koji je postavljen za kraj prvog polugodišta 2022, objavio je WHO za Afriku.

Izvor: Agencije