Ruski ministar odbrane: Odnosi Londona i Moskve gotovo na nuli

Više krugova razgovora posljednjih dana nisu doveli do napretka u rješavanju krize koje Zapad opisuje kao jednu od najopasnijih od kraja Hladnog rata prije tri decenije.

Šojgu je pozvao Zapad da prestane da šalje oružje Ukrajini (EPA)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ocijenio je u petak da su odnosi između Londona i Moskve na najnižem nivou tokom susreta sa svojim britanskim kolegom Benom Wallaceom, u jeku rusko-zapadne krize u vezi Ukrajine.

“Nažalost nivo naše saradnje je gotovo na nuli i uskoro će preći ispod nule i otići u negativan prostor, što ne bi bilo poželjno”, ocijenio je Šojgu, prenose ruske novinske agencije.

On je pored toga pozvao Zapad da prestane da šalje oružje Ukrajini. Britanija je jedna od zemalja koja dostavlja oružje Ukrajini, prenosi Beta.

“Mi bismo također željeli da predložimo da se doprinese smanjenju tenzija i prekine doturanje oružja Ukrajini, koje javno stiže sa svih strana”, rekao je Šojgu.

On je također rekao da je London poslao “specijalne snage ” u Ukrajinu.

Ruske snage

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika na granice sa Ukrajinom, pored kojih provodi vojne vježbe izazivajući strah Zapada da se sprema vojna operacija protiv Ukrajine.

Moskva koja je već pripojila Krim 2014. godine demantira da ima bilo kakve agresivne namjere prema Ukrajini ali uvjetuje deeskalaciju sa nizom zahtjeva, među kojima uvjeravanja da Ukrajina nikad neće postati članica NATO-a.

Zapad smatra te zahtjeve neprihvatljivim.

Više krugova razgovora posljednjih dana nisu doveli do napretka u rješavanju krize koje Zapad opisuje kao jednu od najopasnijih od kraja Hladnog rata prije tri decenije.

Washington i evropske zemlje najavile su slanje nekoliko hiljada vojnika u zemlje istočne Evrope kao podršku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada