Raisi: Iran nikada nije polagao nade u razgovore u Beču

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je da Iran nikada nije polagao nade u razgovore u Beču koji imaju za cilj oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

'Oslanjanje na strance da učine nešto za nas izazivalo je probleme', kazao je Raisi (EPA)

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je u petak da Iran nikada nije polagao nade u razgovore u Beču koji imaju za cilj oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, naglašavajući oslanjanje svoje zemlje na njen narod i unutrašnje potencijale.

“Oslanjanje na strance da učine nešto za nas izazivalo je probleme. Uz napor našeg naroda i službu vlade, veliki koraci će biti poduzeti ka ekonomskoj nezavisnosti”, izjavio je Raisi u govoru koji je prenosila televizija povodom obilježavanja 43. godišnjice Islamske revolucije u prijestolnici Teheranu, prenosi Fena.

“Okretanje ka Zapadu čini zemlju neizbalansiranom”, kazao je on, dodajući da njegova zemlja traži “izbalansiranu” politiku u svojim međunarodnim odnosima i “mora obratiti pažnju svim zemljama, posebno našim susjedima”.

Povlačenje iz sporazuma

Na osnovu nuklearnog sporazuma postignutog u junu 2015., Iran je prihvatio neka ograničenja u svom nuklearnom programu u zamjenu za ukidanje zapadnih sankcija.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je, ipak, Washington iz sporazuma, u jednostranoj mjeri u 2018. i ponovo je uveo sankcije Iranu, koji je uzvratio odustajanjem od nekih od svojih obaveza.

Od aprila 2021, nekoliko krugova razgovora u austrijskoj prijestolnici Beču između Irana i preostalih strana u sporazumu, uz indirektno učešće Sjedinjenih Američkih Država, održano je u pokušaju obnove historijskog nuklearnog sporazuma, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije