Njemačka: Nema pokazatelja da se smiruju tenzije između Ukrajine i Rusije

Stanje između Ukrajine i Rusije, koje je privuklo pažnju cijelog svijeta, iznimno je napeto, kazala je ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock.

Moskva je vojno prisustvo na ukrajinskoj granici povećala za 20.000, rekla je njemačka ministrica (EPA)

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock kazala je kako nema nikakvih pokazatelja smirivanja tenzija između Ukrajine i Rusije.

Baerbock je tokom zvanične posjete Jordanu, u Ammanu održala konferenciju za medije s jordanskim kolegom Aymanom Safadijem, prenosi Anadolija.

Tom prilikom je kazala kako je stanje između Ukrajine i Rusije, koje je privuklo pažnju cijelog svijeta, iznimno napeto i da zbog toga realizira kraću posjetu regiji.

“Nema nikakvih pokazatelja smirivanja tenzija između Ukrajine i Rusije. Moskva je vojno prisustvo na ukrajinskoj granici povećala za 20.000”, rekla je njemačka ministrica.

Osvrnula se i na palestinsko pitanje istakavši kako je put Palestinaca i Izraelaca ka političkom rješenju i dalje neravan te ponovila podršku Njemačke dvodržavnom rješenju.

Posljedice po Bliski istok

Dodala je i kako će nastaviti podršku Jordanu, kojeg je opisala kao “jednog od ključnih elemenata stabilnosti u regiji”.

Ministar vanjskih poslova Jordana Safadi kazao je kako bi se bilo koja kriza koja bi se mogla desiti u Evropi, odrazila i na Bliski istok.

Dodao je kako je s njemačkom kolegicom razgovarao o bilateralnim odnosima, palestinskom pitanju, ali i krizama u Siriji i Jemenu, pregovorima o nuklearnom sporazumu s Iranom, borbi protiv terorizma i drugim aktuelnim pitanjima.

Baerbock je 9. februara posjetila Palestinu i Izrael, a nakon Jordana trebala bi posjetiti Egipat.

Izvor: Agencije