U Afganistanu uhapšena dva strana novinara u misiji za UN

Dva strana novinara na misiji za UNHCR u Afganistanu uhapšena su u Kabulu i pritvorena zajedno sa svojim afganistanskim kolegama, javila je ta agencija UN-a.

Od povratka na vlast u augustu kada su se povukle američke trupe talibani rasturaju većinu opozicionih demonstracija, uhapsili su neke osobe sa kritičnim stavom prema režimu i tukli ili uhapsili više novinara (EPA)

Dva strana novinara na misiji za Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Afganistanu uhapšena su u Kabulu i pritvorena zajedno sa svojim afganistanskim kolegama, javila je u petak ta agencija UN-a.

“Dva novinara na misiji sa UNHCR-om i afganistanski državljani koji rade sa njima uhapšeni su u Kabulu. Činimo sve što možemo da riješimo situaciju”, navela je agencija UN-a na Twitteru, bez dodatnih detalja, prenosi Beta.

Među privedenim osobama je nezavisni novinar i bivši dopisnik BBC-a Andrew North koji već dvije decenije izvještava iz Afganistana, rekla je njegova supruga Natalia Antelava.

“Andrew je bio u Kabulu da radi za UNHCR i pokušao je da pomogne stanovništvu Afganistana. Jako smo zabrinuti za njegovu sigurnost i pozivamo sve koji imaju utjecaja da osiguraju njegovo oslobađanje”, napisala je ona na Twitteru.

Vladavina talibana

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je da talibanska vlada sada razmatra taj slučaj.

“Dobili smo informacije o tome i pokušavamo da potvrdimo da li su uhapšeni ili ne”, rekao je on za France Presse.

Od povratka na vlast u augustu kada su se povukle američke trupe talibani rasturaju većinu opozicionih demonstracija, uhapsili su neke osobe sa kritičnim stavom prema režimu i tukli ili uhapsili više novinara.

Četiri feminističke aktivistkinje nestale su u Kabulu od početka godine poslije učestvovanja na demonstracijama protiv vlasti, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice. Talibani negiraju umiješanost u njihov nestanak i kažu da su otvorili istragu.

Dva novinara afganistanske televizije Ariana TV oslobođeni su početkom februara poslije provedena dva dana u pritvoru u Kabulu.

Izvor: Agencije