Reuters: Macron odbio ruski test na COVID-19 zbog straha od krađe DNK

Nismo mogli prihvatiti da dođu do predsjednikovog DNK, rekao je jedan od izvora iz francuskog izaslanstva.

Francuski čelnik držan je na velikoj distanci od ruskog predsjednika Vladimira Putina

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je zahtjev Kremlja da napravi ruski test na COVID-19 kada je doputovao u Moskvu ove sedmice kako bi se sastao s Vladimirom Putinom, u strahu da bi Rusija tako mogla doći do njegovog DNK, rekla su Reutersu dva izvora iz Macronovog izaslanstva.

Zbog toga je francuski čelnik držan na velikoj distanci od ruskog predsjednika tokom višesatnih razgovora o ukrajinskoj krizi u Moskvi prenosi Hina.

Fotografije Macrona i Putina koji su sjedili na suprotnim krajevima četiri metra dugog stola zapanjile su mnoge, a dio diplomata je rekao da je Putin možda želio poslati diplomatsku poruku.

No, dva izvora koja su upoznata sa zdravstvenim protokolom francuskog predsjednika rekla su Reutersu da je Macron imao dvije mogućnosti: prihvatiti da mu Rusi naprave PCR test pa bi tako mogao sjesti bliže Putinu ili odbiti ruski test i pridržavati se strožih mjera održavanja fizičkog razmaka.

Napravio francuski PCR test

“Znali smo vrlo dobro da to znači da nema rukovanja i taj dugi stol. Nismo mogli prihvatiti da dođu do predsjednikovog DNK”, rekao je Reutersu jedan od izvora.

Glasnogovornik Kremlja nije odgovorio na Reutersov upit da to komentira.

Drugi izvor iz Macronovog okruženja potvrdio je da je Macron odbio ruski PCR test. Izvor je rekao da je umjesto toga Macron napravio francuski PCR test prije odlaska, a u Rusiji mu je njegov liječnik napravio antigenski test.

U četvrtak, tri dana nakon sastanka Macrona i Putina, ruski čelnik primio je kazahstanskog predsjednika Kasima-Žomarta Tokajeva. Oni su se rukovali i sjeli jedan pored drugoga, a razdvajao ih je samo mali stolić za kavu.

Izvor: Agencije