Njemački ministar: Dozvola za Sjeverni tok 2 zavisi od ukrajinske krize

Njemačka je odgodila certifikaciju Sjevernog toka 2 najmanje do druge polovine 2022. godine, ali nije otkazala taj postupak.

Habeck je situaciju u Ukrajini opisao kao 'izuzetno opasnu' (EPA)

Ukrajinska kriza će igrati ulogu u procesu odobravanja gasovoda Sjeverni tok 2, izjavio je njemački ministar ekonomije Robert Habeck, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters koji ocjenjuje da je Habeckov stav oštriji od kancelara Olafa Scholza.

Habeck, član njemačke partije Zelenih, rekao je novinarima u Varšavi da će proces odobravanja biti striktno u skladu sa evropskim zakonom, ali da će “s druge strane, geopolitička procjena uvijek imati utjecaj na odobravanje Sjevernog toka 2”.

Njemačka je odgodila certifikaciju Sjevernog toka 2 najmanje do druge polovine 2022. godine, ali nije otkazala taj postupak.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu gasovoda neće biti, a njemački kancelar Scholz, koji je u ponedjeljak boravio u jednodnevnoj posjeti Washingtonu, izjavio je da SAD i Njemačka dijele isti stav o Ukrajini, Rusiji i sankcijama, ali nije javno pomenuo gasovod Sjeverni tok 2.

Neophodnost deeskalacije situacije u Ukrajini

Da li su Sjedinjene Američke Države i Njemačka na istoj strani kad se radi o projektu gasovoda vrijednog jedanaest milijardi dolara postalo je ključno pitanje u vrijeme dok ove dvije velike zemlje predvode među saveznicima NATO-a u suprotstavljanju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, navodi Reuters.

Habeck je situaciju u Ukrajini opisao kao “izuzetno opasnu”.

“Mora se uložiti svaki diplomatski napor za deeskalaciju ove situacije”, rekao je Habeck novinarima, dodajući da će se Rusija suočiti sa teškim sankcijama ako diplomatska sredstva ne budu dala rezultate.

“To govorim svjestan da svaka sankcija, naravno, košta i domaću privredu”, rekao je Habeck.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada