Francuski advokat kritikovao EU zbog postera muslimanke s hidžabom

Spor na društvenim medijima u centar pažnje stavlja francuski tretman manjinske muslimanske populacije.

Muslimanski hidžab predmet je decenijama dugih sporova u Francuskoj (m-magazine.org)

Francuski advokat kritikovao je Evropsku uniju zbog reklame za Konferenciju o budućnosti Evrope na kojoj se nalazi muslimanka sa hidžabom.

Thibault de Monbrial, savjetnik desničarske predsjedničke kandidatkinje Valerie Pecresse, poručio je da ga je upotreba takve slike za ilustraciju budućnosti kontinenta ostavila „bez riječi“.

Hidžab, marama koju nose neke muslimanke, predmet je decenijama dugih sporova u Francuskoj.

„Muslimanska braća se nisu usudili sanjati o tome. Korisni idioti jesu. Sa svoje strane, borit ću se svim sredstvima da izbjegnem takvu budućnost Evrope“, napisao je na Twitteru De Montbrial, aludirajući na političku grupu osnovanu u Egiptu prije skoro jednog stoljeća.

Poster se odnosi na događaj koji građanima Evropske unije daje priliku da daju mišljenje o mogućim reformama politika i institucija bloka.

Korespondentica novina Financial Times za Evropsku uniju Mehreen Khan je, komentirajući De Montbrialovu reakciju, napisala je da se „blok još jednom optužuje za tajnu islamističku zavjeru koju su marionetirala ‘Muslimanska braća’, jer je na posteru muslimanka”.

‘Brisel kao pokvareni islamistički zavjerenik’

Khan se osvrnula na primjedbe francuskog novinara Jeana Quatremera, koji je tvrdi da postoje poznate “veze” između Evropske komisije, izvršne ruke bloka, i Muslimanske braće.

„Ali ništa se ne mijenja, jer je EU sve manje i manje demokratska“, piše na Twitteru Quatremer iz francuskih novina Liberation.

Khan je iznijela poređenje ovih komentara i frapantne antiimigracione kampanje za Brexit, koju su neki britanski političari vodili 2016. godine.

“Ozbiljni mediji iz najveće zemlje EU-a očito smatraju Brisel pokvarenim islamističkim zavjerenikom, jer u nekim arhivima fotografija EU-a ima tamnoputih žena”, napisala je na Twitteru.

Spor na društvenim medijima u centar pažnje stavlja francuski tretman manjinske muslimanske populacije uoči aprilskih predsjedničkih izbora.

Prošlog mjeseca francuski senat je glasao za zabranu hidžaba na sportskim natjecanjima.

Taj potez uslijedio je nakon što su zastupnici donjeg doma Parlamenta odobrili takozvani zakon o „separatizmu“ prema kojem se jača nadzor džamija, škola i sportskih klubova u nastojanju da se Francuska „čuva“ od „radikalnih islamista“ i promoviše „promocija francuskih vrijednosti“, što je jedan od velikih projekata predsjednika Emmanuela Macrona.

Izvor: Al Jazeera i agencije