ISIL bira novog vođu između četvorice Iračana

Analitičari očekuju da će Islamska država Irak i Levant (ISIL) izabrati svog novog vođu u narednim sedmicama.

Sigurnosni zvaničnici i nezavisni analitičari vjeruju da postoje četiri potencijalna favorita koji bi mogli voditi organizaciju (Arhiva)

Islamska država Irak i Levant (ISIL) počela je birati svog novog vođu iz uskog kruga iskusnih iračkih vođa za nasljednika Abdullaha Qardasha, koji je ubijen u američkoj raciji prošle sedmice. Analitičari očekuju da će organizacija izabrati svog novog vođu u narednim sedmicama.

Prema izvještaju koji je objavio britanski list Daily Mail, sigurnosni zvaničnici i nezavisni analitičari vjeruju da postoje četiri potencijalna favorita koji bi mogli voditi organizaciju i naslijediti Qardasha, koji se digao u zrak tokom racije američkih snaga na sjeveru Sirije. Među njima je i jedan od vođa kojeg je Bijela kuća prošle godine proglasila mrtvim.

Irački stručnjak za sigurnost Fadel Abu Ragheef rekao je da se među tim kandidatima nalazi Abdullah Makki al-Rifai, poznat kao “Abu Khadija”. Posljednja poznata uloga koju je obavljao bila je uloga vođe ISIL-a u iračkoj provinciji Diyala. Drugi je “Abu Muslim”, vođa organizacije u provinciji Anbar (zapadni Irak). Treći se zove “Abu Salih”, a o njemu nema dovoljno podataka. Prema riječima iračkog stručnjaka, Abu Salih je bio blizak Qardashu i bivšem vođi ISIL-a Abu Bakru al-Baghdadiju, koji je također ubijen u američkom napadu 2019. godine.

Među kandidatima je i guverner (valija) Iraka Jabbar Salman Ali al-Issawi, ili Abu Yasser al-Issawi, za kojeg se vjeruje da je još uvijek živ. On je značajan za ovu grupu jer ima dugo vojno iskustvo.

Iračke snage su proglasile smrt Al-Issawija u zračnom napadu u januaru 2021. godine, a također i međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama koja se bori protiv ISIL-a u Iraku i Siriji.

Međutim, jedan irački sigurnosni zvaničnik potvrdio je da postoje jake pretpostavke da je Al-Issawi još uvijek živ. “Ako nije mrtav, on će biti kandidat. Okušao se i stekao iskustvo u planiranju vojnih napada i ima hiljade pristalica”, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je dodao da je ISIL najvjerovatnije provodio sigurnosnu provjeru potencijalnih curenja informacija koja su dovela do ubistva Abu Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija prije nego što se sastanu da izaberu ili objave ime njegovog nasljednika.

Bolan udarac za ISIL

Hassan Hassan, glavni i odgovorni urednik američkog magazina New Lines, rekao je da će novi lider organizacije biti veteran iračkih džihadista.

”Ako izaberu nekog u narednim sedmicama, morat će izabrati nekoga iz istog kruga… grupe koja je bila dio grupe Abdurahmana al-Qudulija, poznatijeg kao Abu Ali al-Anbari. On je jedna od istaknutih ličnosti koje su radile sa ISIL-om od njegovih prvih dana”, rekao je.

Ubistvo Qardasha (45) predstavljalo je još jedan bolan udarac za ISIL, koji je uslijedio dvije godine nakon što je organizacija izgubila svog vođu Abu Bakra al-Baghdadija u sličnom napadu SAD-a 2019. godine.

Qardash je također bio poznat pod nadimkom “Profesor”, a Washington je ponudio nagradu od deset miliona dolara za informacije o njegovoj lokaciji. Qardash se raznio nakon što su američke snage prošle sedmice upale u njegovu kuću u sjevernoj Siriji.

Qardash se nikada nije javno obraćao svojim borcima ili sljedbenicima, izbjegavao je elektronske komunikacije i nadgledao prelazak na borbu u malim jedinicama koje su premještene kao odgovor na intenzivan pritisak snaga koje predvode Irak i SAD.

Američki i irački obavještajci potvrdili su ranije da je Abdullah Qardash ili Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi irački Turkmen. Također je poznat kao Hajji Abdullah i dolazi iz provincije Niniva (sjeverni Irak).

Izvor: Agencije