Danska razmatra okončanje programa vakcinacije protiv COVID-a

Zdravstvene vlasti Danske navode da treći talas infekcija korona virusom jenjava zbog imuniteta velikog dijela stanovništva.

Danske vlasti su početkom februara ukinule većinu ograničenja uvedenih zbog pandemije (EPA - Ilustracija)

Zdravstvene vlasti Danske saopćile su da razmatraju okončanje programa vakcinacije protiv korona virusa na proljeće i da ne vide razlog da djeca budu vakcinisana booster dozom vakcine, ni rizične grupe četvrtom.

Vlasti su navele da treći talas infekcija korona virusom jenjava “zbog imuniteta velikog dijela stanovništva” i dodale da “visoka stopa vakcinacije, posebno trećom dozom, znači da Danska može da se nosi sa rastom broja infekcija bez razvijanja ozbiljnih simptoma bolesti”, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Danska vlada je prošlog mjeseca ponudila četvrtu dozu vakcine starijim osobama i drugim rizičnim grupama zbog brzog širenja omikron soja korona virusa.

Međutim, zdravstvena agencija je sada zaključila da su tri doze pružile dobru zaštitu korisnicima domova i osobama starijim od 85 godina i odlučila da dodatna doza trenutno nije potrebna.

Praćenje daljeg razvoja epidemije

Mali broj zemalja svijeta do sada je ponudio stanovništvu ili najavio mogućnost davanja četvrte doze.

Danska je u novembru proširila program vakcinacije na djecu od pet do 11 godina. Međutim, vlasti navode da sada planiraju okončanje aktuelnog programa vakcinacije za sve grupe, uključujući djecu tog uzrasta.

Agencija je saopćila da razmatra “privođenje kraju cjelokupnog programa vakcinacije kasnije u proljeće”.

“Naravno, pažljivo ćemo pratiti razvoj epidemije i spremni smo da promijenimo odluku ako, suprotno očekivanjima, na proljeće bude četvrtog talasa ili novih zabrinjavajućih sojeva”, navela je agencija.

Ukinuta većina ograničenja

Danske vlasti su ovog mjeseca ukinule većinu ograničenja uvedenih zbog pandemije, navodeći da COVID-19 više ne smatraju “pretjerano opasnom bolešću po društvo”.

Zvaničnici su rekli da rast broja novih infekcija omikron sojem korona virusa ne predstavlja veliki teret za danski zdravstveni sistem.

Danska je ove sedmice prijavila blagi pad broja novih infekcija na sedmičnom nivou.

Izvor: Agencije