Blinken: Konflikt sa Kinom nije neizbježan

SAD mora podržati svoje saveznike u kreiranju sistema zasnovanog na pravilima koja ugrožava ‘kineska agresija’, rekao je američki državni sekretar.

Kina posljednjih godina djeluje agresivnije na domaćem terenu i agresivnije u regiji, a potencijalno i šire, rekao je Antony Blinken (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je danas da konflikt sa Kinom nije neizbježan, ali da Sjedinjene Američke Države moraju da podrže svoje saveznike u kreiranju sistema zasnovanog na pravilima koja ugrožava „kineska agresija“.

Blinken je to izjavio neposredno prije sastanka sa ministrima vanjskih poslova Australije, Indije i Japana, zemalja koje čine indo-pacifički blok oformljen s ciljem da se suprotstavi regionalnom utjecaju Kine.

Na pitanje novinara da li je sukob sa Kinom u Indo-pacifiku neizbježan, Blinken je odgovorio: “Ništa nije neizbježno”, citirala je agencija AP.

Kineski utjecaj

“Mislim da dijelimo zabrinutost da je Kina posljednjih godina djelovala agresivnije na domaćem terenu i agresivnije u regiji, a potencijalno i šire”, poručio je Blinken.

Australijski premijer Scott Morrison je, kako prenosi Tanjug, poslije sastanka sa Blinkenom, indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom i japanskim ministrom vanjskih poslova Hayashijem Yoshimasaom, izjavio da ga je umirila zajednička posvećenost suprotstavljanju onima koji primjenjuju silu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je ove sedmice SAD da koriste ovaj indo-pacifički blok da bi primorale druge zemlje da prihvate standarde američke demokratije.

Izvor: Agencije