Velika Britanija: Rekordan broj antisemitskih incidenata 2021.

Broj incidenata narastao je u vrijeme povećanog sukoba između Izraela i palestinskih boraca.

Ultra ortodoksni Jevrej se moli u starom gradu Jerusalemu 27. januara 2022. (EPA)

Rekordan broj antisemitskih incidenata zabilježen je prošle godine u Velikoj Britaniji, izazvan reakcijom na porast nasilja u Izraelu i Pojasu Gaze, reklo je židovsko savjetničko tijelo u četvrtak.

Godišnji izvještaj humanitarne organizacije Community Security Trust (CST), koje savjetuje otprilike 280.000 britanskih Židova o sigurnosnim pitanjima, otkrio je da je 2021. godine zabilježeno 2.255 antisemitskih incidenata, što je porast od 34 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

„Ovi rekordni nivoi antižidovskog rasizma, koje je naša židovska zajednica prijavila CST-u i policiji, pokazuju koliko je prošla godina bila teška za Židove diljem Britanije”, rekao je izvršni direktor CST-a Mark Gardner.

Prošlog maja 661 incident

Broj narastao je u vrijeme povećanog sukoba između Izraela i palestinskih boraca, stoji u izvještaju.

Prošlog maja zabilježen je 661 incident, što je najveća brojka ikad zabilježena u jednom mjesecu.

Trećina svih incidenata uključivala je jezik ili slike vezane uz probleme na Bliskom istoku.

CST je također rekao da je prijavljeno 176 nasilnih napada, što predstavlja 76-postotno uvećanje u usporedbi s godinom ranije.

Izvještaj je naveo i presude protiv brojnih ljudi zbog zločina protiv Židova, uključujući i jednog čovjeka koji je zatvoren zbog uspostavljanja neonacističke skupine koja je pozivala na „istrebljenje židovskog naroda” i jednog koji je na društvenim mrežama objavljivao antisemitske video snimke.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada