Ustavni sud potvrdio: Vođa državnog udara novi je predsjednik Burkine Faso

Ustavni sud Burkine Faso potvrdio je imenovanja vođe državnog udara pukovnika Paul-Henrija Sandaogo Damibe na funkciju predsjednika te afričke države.

'Ustavno vijeće potvrđuje da je od 24. januara 2022. godine potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba predsjednik Fasa', navodi Ustavni sud (Reuters)

Ustavni sud Burkine Faso potvrdio je imenovanja vođe državnog udara pukovnika Paul-Henrija Sandaogo Damibe na funkciju predsjednika te afričke države.

Ustavno vijeće je u zaključku navelo da je 24. januara primilo k znanju ostavku donedavnog predsjednika Burkine Faso Rocha Kaborea, prenosi Anadolija.

“Ustavno vijeće također potvrđuje da je od 24. januara 2022. godine potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba predsjednik Fasa. On će morati da položi zakletvu pred Ustavnim vijećem”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Burkine Faso Kabore lišen je slobode tokom puča u toj zemlji, a potom je podnio ostavku.

Reakcija svijeta

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) saopćila je da je vojska dobila njegovu ostavku pod prisilom i zatražila njegovo momentalno puštanje na slobodu, zajedno s drugim političkim pritvorenicima.

ECOWAS, koji je suspendirao Burkinu Faso iz svojih upravnih tijela nakon puča, zatražio je od vojnih vlasti brzu obnovu ustavnog poretka.

Vojna hunta se obavezala da će ponovo uspostaviti ustavni poredak u “razumnom roku”.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu je izrazilo ozbiljnu zabrinutost zbog neustavne promjene vlade u Burkini Faso prošlog mjeseca i pozvalo na oslobađanje i zaštitu predsjednika Rocha Marca Christiana Kaborea i drugih vladinih zvaničnika.

Izvor: Agencije