Slovenski sindikati prijete štrajkom ako im vlada ne poveća plate

Slovenski sindikati zaposlenih u javnom sektoru zaprijetili su štrajkom ako vlada do iduće sedmice ne odgovori na njihove zahtjeve za povećanjem plata.

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru iziritirani su odlukom vlade Janeza Janše koja je posebnim zakonom i u dogovoru s ljekarskim sindikatom odobrila veća primanja za gotovo 7.000 ljekara u javnom zdravstvu (EPA)

Slovenski sindikati zaposlenih u javnom sektoru zaprijetili su štrajkom ako vlada do iduće sedmice ne odgovori na njihove zahtjeve za povećanjem plata.

Kako su u srijedu na konferenciji za novinare kazali Branimir Štrukelj i Jakob Počivavšek koji te sindikate zastupaju u pregovorima s vladom, do sada nisu dobili odgovore na iznesene prijedloge, a očekuju da to učini najkasnije do utorka, prenosi Hina.

U suprotnom će slučaju, najavili su sindikalisti, organizirati glasanje članstva o pokretanju štrajkaških aktivnosti.

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru iziritirani su odlukom vlade Janeza Janše koja je posebnim zakonom i u dogovoru s ljekarskim sindikatom odobrila veća primanja za gotovo 7.000 ljekara u javnom zdravstvu.

Zakonom potvrđenim krajem 2021. godine njima je zagarantirano napredovanje za šest platnih razreda u inače jedinstvenom sistemu plata za javni sektor, što praktično znači da bi ljekarima plate porasle za skoro 25 posto. Njihov sindikat Fides već godinama traži da se plate ljekara izuzmu od sistema plata u javnom sektoru jer smatra da su potplaćeni.

Plate ljekara

Prema dostupnim podacima koje prenose mediji, gotovo sedam posto od gotovo 7.000 ljekara zaposlenih u javnom zdravstvu do sada je bilo rangirano u za njih najniži moguć 43. platni razred državnih službenika, s platom od gotovo 2.020 eura bruto.

S druge strane, čak svaki treći ljekar u javnom zdravstvu svrstan je u najviši 57. platni razred s bruto osnovicom od gotovo 4.000 eura, dok bi s povišenjem za šest platnih razreda imali gotovo 5.000 eura bruto.

Na vladinu su odluku najprije reagirali u sindikatu zaposlenih u socijalnim ustanovama i zdravstvenoj njezi, navodeći da su razočarani što ih je vlada zanemarila, te također zatražili povećanje plata za šest platnih razreda, a najavili su i štrajk upozorenja već 16. februara.

Odgovarajući na zahtjeve ostalih sindikata o povećanju plata, ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik kazao je u srijedu da ne može prejudicirati stvari, no da smatra kako bi oni bili neodrživi za planirane javne finansije jer bi povećali javnu potrošnju za milijardu eura.

Izvor: Agencije