MMF: Ne postoji model digitalne valute koji odgovara svima

Činjenice koje proizilaze iz iskustava s prvim lansiranim digitalnim valutama centralnih banaka širom svijeta ukazuju na to da ne postoji model koji odgovara svima, navodi Međunarodni monetarni fond.

Prilikom modeliranja nacionalne digitalne valute najvažnije je razmatranja finansijske stabilnosti i privatnosti, kaže Kristalina Georgieva (EPA)

Činjenice koje proizilaze iz iskustava s prvim lansiranim digitalnim valutama centralnih banaka (CBDC) širom svijeta ukazuju na to da ne postoji model koji odgovara svima, poručila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

Prema procjenama MMF-a, trenutno gotovo 100 zemalja razmatra projekte CBDC-a, navodi se u studiji Fonda, u kojoj su izloženi primjeri šest zemalja, među kojima su Kina, Švedska i Bahami, u kojima je digitalni novac već u opticaju ili je u naprednoj fazi testiranja.

Predstavljajući ovaj izvještaj, Georgieva je rekla da kao glavni zaključak iz početnih iskustava proističe to da treba naučiti lekcije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ako su CBDC dizajnirane “promišljeno”, one bi, kako je navela, potencijalno mogle osigurati veću finansijsku otpornost, olakšati ljudima pristup uslugama bankarskog tipa i smanjiti troškove opticaja novca.

‘Počeci digitalnih valuta centralnih banaka’

Digitalne valute centralnih banaka bi, također, trebale biti sigurnije u odnosu na “kripto sredstva koja nemaju zaleđinu i koja su inherentno volatilna”, kao i u odnosu na bolje regulirane “stablecoine” koji su generalno povezani s nekom fijat valutom (koja nije podržana nekom fizičkom robom poput zlata ili srebra, već iza nje stoji država).

Georgieva je kao prvo navela da nijedan model CBCD-a “ne odgovara svima”, a kao drugo je istakla da je prilikom modeliranja nacionalne digitalne valute najvažnije razmatranja finansijske stabilnosti i privatnosti, pri čemu treba napraviti balans između razvoja dizajna, s jedne strane, i politike, s druge strane.

“Ovo su tek počeci digitalnih valuta centralnih banaka i ne znamo koliko će daleko i koliko će brzo to ići”, zaključila je Georgieva.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada