Najmanje 12 povrijeđenih u pokušaju napada dronom na saudijski aerodrom

Saudijska protivzračna odbrana presrela i uništila dron koji se kretao ka aerodromu Abha.

Najmanje 12 osoba povrijeđeno je u pokušaju napada bespilotnom letjelicom na Međunarodnom aerodromu Abha na jugozapadu Saudijske Arabije, prenosi agencija Anadolija.

Prosaudijska koalicija za intervencije i podršku međunarodno priznatoj Vladi Jemena saopćila je da je saudijska protuzračna odbrana presrela i uništila dron koji se kretao ka aerodromu Abha.

Od olupina srušene letjelice u blizini aerodroma je povrijeđeno 12 osoba. Riječ je o civilima različitih nacionalnosti.

Saudijska novinska agencija SPA javlja da su poduzete redovne sigurnosne mjere i da je normaliziran saobraćaj na aerodromu

Pitanje odgovornosti

Slične napade na saudijske aerodrome ranije je izvodila proiranska pobunjenička jemenska grupa Husi, ali do sada nisu preuzeli odgovornost i za posljednji napad.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu s milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta za život.

Izvor: Agencije